Waarom gedraagt bijna iedereen op Marktplaats zich toch zo asociaal?

Beeld: Hanna Whittle

Iedereen die zich wel eens heeft gewaagd aan de online vuilnisbelt genaamd Marktplaats weet hoe vermoeiend het kan zijn om daar iets te verkopen. De website herbergt hordes van verschrikkelijke mensen die gretig achter hun tablet zitten te wachten om jou het leven zuur te maken. Terwijl het enige wat jij wil een vlotte transactie is.

Dit zijn de grootste ergernissen op Marktplaats:

1) Het lijkt soms alsof mensen een beetje uit verveling op van alles lopen te bieden.
Er zijn dus sukkels die de hele dag achter hun Acer zitten om te kijken of Hyves 'het alweer doet', of ze al een mailtje terug hebben van Mbuku over die beloofde 5000 euro en om onzinbiedingen te doen op Marktplaats. Dus als jij ziet dat 'Wendy123' uit Purmerend een bod van 4 euro, ik herhaal VIER euro, heeft gedaan op de luxe Vespa die jij net te koop hebt gezet, is het beter om even rustig adem te halen, wat wierook aan te steken en haar bod te verwijderen.

2) Mensen die met hele lul- en levensverhalen komen als je zegt dat hun bod te laag is
Zoals je misschien weet hebben heel veel mensen in Nederland het echt fucking zwaar. Hele volksstammen balanceren op het randje van hongersnood, leven in onze metrotunnels en kruipruimtes en overleven dag na dag op modder en gruis. En toch vinden deze arme, arme mensen altijd een telefoon en wifi-netwerk om ff op Marktplaats te gaan. Om jou wat zielige berichtjes te sturen van de strekking: 'me broertje is terminal ze laats wens voor ze dood is de playstation 4 ik biet 30 euro, zijn me laatste centen teek it or leaf it meer heb ik nie'.

3) Mensen negeren de vraagprijs, vaste prijs of überhaupt een minimumbedrag.
Je kan echt van alles proberen om in een soort debiele Tik Tak-taal uit te leggen wat je precies wilt van de koper. Je kan in je advertentie - op kalme wijze- aangeven dat je 'geen onzinbiedingen' wilt en je kan bijvoorbeeld ook aangeven wat je er sowieso voor wilt hebben. En dan nóg zijn er mensen die zullen proberen om 90% onder jouw vraagprijs te gaan zitten. Gewoon om jou een rotdag te bezorgen. Ze weten toch wel dat je je designlamp niet voor 75 cent gaat verkopen. En mocht je dat wel willen doen, reageren ze toch niet meer op je berichtjes.

4) Mensen met allerlei onhandige en brutale eisen
Er zijn dus mensen die dingen bij je willen kopen op Marktplaats en vervolgens doen alsof je een gecertificeerde winkel bent. Dit zijn mensen die op hoge poten mailen dat ze je fietsbel van 2 euro echt niet hoeven als je 'm niet kan leveren in de originele verpakking, met aankoopbon en vijf jaar garantie. Dit zijn mensen die het plezier nog uit een clown zouden zuigen als dat ze een betere deal op zou leveren.

5) Mensen die een afspraak met je maken maar gewoon niet op komen dagen
Ok, dan heb je eindelijk iemand gevonden die je oude, vertiefde salontafeltje wil overkopen voor een prikkie. Deze engel, 'Herman' uit 'Alblasserdam' kan echter alleen maar om vier uur 's middags op dinsdagmiddag dus je neemt een halve dag vrij van je werk om maar van het kloteding af te zijn. Het staat tenslotte al maanden in de weg en je stond gisteren nog op het punt om het in de fik te steken op je balkon. Maar 'Herman' komt nooit opdagen. Hij neemt z'n telefoon niet op. Hij negeert je berichtjes. En op Marktplaats is 'ie 'm ook gepeerd. 'Herman' uit 'Alblasserdam' had gewoon ff iets beters te doen dan z'n afspraken na te komen, en er is helemaal niks dat je er aan kan doen.

6) Mensen die domme vragen stellen waarop het antwoord heel duidelijk is
"Welke kleur hebben die ZWARTE Nikes?", bitch ben je serieus?

7) Mensen die je in onleesbaar of cryptisch Nederlands benaderen
Dit kan variëren van 'Hoeveel voor klok?' tot 'kdlg kop grag jo cofdode vr 5ero over, ajn reagrr snel. Johan krommeni'. Naast dat het soms echt even een paar uur en een online cursus Oudkerkslavisch kost voor je dit soort telegrammen hebt ontcijferd, is het ook gewoon heel onhandig. Weet ik veel wat je nou precies van me wilt, Johan?

8) Mensen die over je heen proberen te walsen en je koopwaar af willen dwingen
Nog vóór je überhaupt een bod hebt geaccepteerd of erkent heb je al een bazig bericht in je inbox waaruit blijkt dat er vanavond iemand om 19 uur voor je deur staat om je koelvriescombinatie op te halen. Of je nog even heel snel je adres door kan geven. En geen dank hè, dat die schappelijke koper bereid is om je zo snel van dat bakbeest te verlossen. Oh en je krijgt er trouwens maar een tientje en een krat Amstel voor. Had je nou toch maar niet zo verwaand 'heb je enig idee hoeveel ik hiervoor kan vangen op Marktplaats?' tegen je neef gesist toen hij 'm van je wilde overnemen voor een schappelijke prijs.