Marco Borsato stelt ons al jaren belangrijke vragen. Tijd voor antwoorden!

Wie Marco zegt, zegt hartverscheurende emoties, Ali B, trance-invloeden en een hele rits top tien-hits. Maar ook: nieuwsgierigheid. Marco stelde in de loop der jaren namelijk vele vragen in zijn muziek, vragen die naar ons weten nooit beantwoord zijn. Tot vandaag! We bekeken de teksten van al zijn toptien-hits en beantwoordden de vragen. Dat zijn er trouwens zo’n dertig in totaal, volgens Wikipedia. In 23 daarvan stelt Marco geen vragen. Nou ja, de kennisboog kan niet altijd gespannen zijn.

Waarom nou jij?

Vragen:
Waarom nou jij
Waarom nou jij
Waarom nou jij
Waarom ben jij uit mijn leven
Waarom ben jij nou niet gebleven
Waarom wou jij me niets meer geven
Waarom ben jij vertrokken zonder reden

Antwoorden:
Ze hield niet meer van je Marco (zullen we elkaar tutoyeren?). Het kan echter ook zijn dat ze gekidnapt is. Of nooit bestaan heeft. Dan zou dit lied over psychische problemen gaan. Een belangrijk en goed onderwerp, wel.

Vrij zijn / Margherita

Vragen:
Waarom zei je mij niet eerder
Dat je zo van me vervreemd was
Waarom sprak je over liefde
Als je nooit van mij gehouden hebt

Antwoorden:
Soms vinden mensen het moeilijk om over emoties te praten, Marco. Ik weet niet precies hoe de relatie was met de persoon aan wie je dit specifiek vroeg. Het kan zijn dat hij of zij gewoon niet goed was in het aankaarten van gevoelens. Of misschien heb jij bepaalde signalen gemist. De belangrijkste les is dat je goed blijft communiceren. Eigenlijk zoals je het in dit nummer doet. Maar ja, dat zal voor de relatie die je bezingt wel te laat zijn. Of ging het misschien over Leontien? Is Margherita een koosnaampje voor Leontien? Is de pizza Margherita Leontiens lievelingspizza? Is dat wat je ons duidelijk probeert te maken, of graaf ik nu te diep?

Het antwoord op de tweede vraag is gelukkig simpel. Liefde is een veel voorkomend verschijnsel, Marco. Mensen blijven hun hele leven verliefd worden. Je kunt dus prima over liefde spreken zonder van jou te houden. Anders gezegd: de wereld draait niet om jou, lieverd!

De bestemming

Vragen:
ik lig op m'n rug in het gras
en aanschouw de maan
ik vraag haar of zij misschien weet
waarom wij bestaan
waarom we worden geboren
en straks weer gaan
maar ze zwijgt
en kijkt me lachend aan

Antwoorden:
Ten eerste vraag je de maan waarom mensen bestaan, worden geboren en weer gaan. Ik denk dat je daarmee ‘sterven’ bedoelt, maar het zo opschrijft omdat het goed rijmt. Dat is oké. Minder oké is de maan vragen naar de zin van het leven. Dat is niet slim. Het is een maan. Kom op.

Binnen

Vragen:
(open mijn ogen)
Het leven werd door mij alleen geregisseerd
Maar zonder iets te zeggen
(met mezelf te overleggen)
Heb ik alle rollen omgekeerd
En ik vraag me af waarom ik doe wat ik nu doe

Antwoorden:
Je vraagt je af waarom je doet wat je nu doet. Intrinsieke motivatie is iets waar wij ook weleens mee worstelen, Marco. Waarom zitten we jouw liedteksten te bekijken? Waarom proberen we daar iets geinigs over te zeggen? Soms weet je het niet zeker, maar moet je gewoon doorzetten. Maak je werk af, haal een pizza Margherita bij de Appie en ga naar huis om je vrouw te verrassen. Kop op, Marco.

Wat zou je doen?

Vragen:
Als er nooit meer een morgen zou zijn
En de zon viel in slaap met de maan
Heb je enig idee wat het met je zou doen
Als je nog maar een dag zou bestaan

Voor sommige kinderen zal er nooit meer een morgen zijn
Hoe zou je het vinden als je dagen vol zorgen zijn

Antwoorden:
Wat zouden we doen als er nog maar een dag zou bestaan? We zouden iets lekkers eten en daarna rustig richting een van de mega-orgies in de stad wandelen, natuurlijk.

Hoe zouden we het vinden als de dagen vol zorgen zijn? Even denken. Ah, ik weet het: stom. En ook helemaal niet leuk voor die kinderen, trouwens.

Dochters

Vragen:
Kwart over zeven op zondagmorgen
Hoor ik een stem die heel zachtjes aan me vraagt
Ben je al wakker pap?
Kom je gezellig mee naar beneden?
Moet je straks werken of ben je vrij vandaag?
En ga je dan even met mij op stap?

Antwoorden:
Technisch gesproken is het niet Marco die hier de vragen stelt, maar zijn dochter, of de dochter van John Ewbank, de schrijver van het lied. Over de antwoorden kunnen we verder kort zijn: ja, papa is wakker, want hij hoort je stem, en of hij verder tijd voor je heeft hangt af van de levenskeuzes die papa de avond ervoor heeft gemaakt.

Misschien heeft papa zich het schompes in gepimpeld na afloop van een optreden. Misschien mist hij daardoor de levenskracht om zijn ogen te openen. Misschien houdt hij nog altijd zielsveel van je, maar misschien moet je hem deze zondagochtend even met rust laten. Wie weet?

Dit is de bron van de door ons bewerkte foto van Marco Borsato. De lyrics komen van songteksten.net.