We gingen met 10 mannen mediteren over mannelijkheid in een yurt

Beeld: Hanna Whittle en Nathan Stuger

Het is iedereen aan te raden die graag in onbekende, zweterige mannenhandjes knijpt en luistert naar de hoe kut de week was van je medemannen.

Ik ging dus naar een Mannencirkel

En dat was een stuk spiritueler dan ik had verwacht. Wist ik veel, ik dacht dat dit een kringgesprek zou zijn van boze witte mannen die voelen dat ze tegenwoordig geen seksist meer mogen zijn. Van die mannen die opkijken tegen Maxim Hartman, liever een herhaling van RTL Darts kijken dan neuken en een kwade huiduitslag krijgen als ze onder een vrouwelijke baas moeten werken. Maar niets van dit, gelukkig.

IMG_2232
Een inspirerende poster op een deur, waarschijnlijk gratis gekregen bij een bestelling boven de 30 euro bij de Hindoestaan om de hoek.

Ik sta in een winkel. Of een boeddhistisch gebedshuis. Biologische kapperszaak? Een meubelzaak waar alles van kurk is? Failliete kruidenier, of bij iemand thuis? Ik weet het eigenlijk niet. Ik word alleen begroet door een vrouw gewikkeld in kleurrijke lappen: 'hey jij bent nieuw hier hè?'

Nou.

Einde diepte-interview slash warm welkom. Prima, ik loop verder door het pand. Achter haar zie ik boeken over wicca en natuurgoden en er zwabberen overal dorre planten in mijn gezicht. Die overigens helemaal fris ruiken, al heb ik wel het idee dat er zo nu en dan een Peruaanse 'slingerplant van de ziel' voorbij zwiept. Zo een waarvan je in psychose raakt als je er te lang over streelt.

We gaan echt even ons eigen bubbeltje creëren

Ik kleed me in de badkamer ff om in joggingpak, wie weet moeten we Tibetaanse rek- en strekoefeningen doen. Wel fijn trouwens dat er een kleine antiekmarkt plaatsvindt:

IMG_2230
Zittend douchen, word er helemaal zen van.

Ik loop achter de andere negen mannen aan die ineens tevoorschijn komen vanuit allerlei hoeken van het huis. Hele, lieve, leuke mannen eigenlijk. Al ben ik nog steeds bang dat Maxim Hartman ineens opduikt als groepsleider en we het gaan hebben over 'hoe je onopgemerkt zo vrouwonvriendelijk mogelijk kan zijn'. In stilte trippelen we op sokken door de natte tuin, op weg naar de yurt. Naast de yurt zie ik volgens mij de restanten van een duiveluitdrijving eerder die dag. Of gewoon een buurtbarbecue die finaal misging.

IMG_2235
Daar voorbij die holistische hertenvellen en exotische flora zie je de Mongoolse tent.

We gaan in een cirkel zitten met z'n tienen, rondom een roestig kacheltje (dat behoorlijk riekt naar een mix van wierook en oud lijk). De een gaat liggen en wikkelt zich in een dode ijsbeer, de ander houdt de rug recht en gaat extra oncomfortabel op z'n tenen zitten. Volgens mij ben ik de enige niet-dertiger hier en de enige die niet weet wat er gaat gebeuren, hoe de fuck moet ik überhaupt gaan zitten zodat het m'n chakras niet in de weg zit?

Lekker samen ademen

'Leg nu je rechterhand open en pak met je linker die van je buurman'. Pfoe, dat is een klamme klauw. Of we ff oogcontact willen maken met iedereen in de ruimte: dat houdt dus in dat je soms in de wachtrij staat om iemand te mogen aankijken, omdat de een aan een knikje genoeg heeft en de ander toch wel even een halve minuut in je ogen wil verdrinken. We sluiten onze ogen en moeten diep in- en uitademen. 'Het is oké als je wat geluid maakt bij het uitademen', zegt een van de organisatoren. Oké prima, 'wat' geluid. Gewoon een beetje hardop ademen toch? Niet helemaal. Bij de eerste uitademing BULDERT de voltallige cirkel hun complete mannelijkheid eruit. Maar echt hard ontladen, alsof er allemaal jeugdtrauma's lichamen verlaten. Vooral een jongen die het dan nét niet op de maat doet - en dus na iedere uitademing nog een soort pijnlijke lage sekskreun geeft - lijkt 'm te voelen. Maar ik eigenlijk ook wel. Voel me echt totaal tot rust gekomen.

Ik moet een tak vastpakken om te praten

Na de meditatiesessie zijn we helemaal zen voor de 'sharing': je moet iets met de groep delen, gewoon iets waar je zin in hebt. Zolang je de 'talking stick' maar vastpakt en 'aho!' roept als je klaar bent. Geen idee wat dit Native American woord doet tussen boeddhistische en hindoeïstische artefacten in de yurt, maar ja, 'alles is met elkaar verbonden' hè? Je mag overal over praten: wat doe je met je zachte kant in deze harde mannenwereld? Hoe gaat het met je energiestromingen in je lever? Maar ook: voel je je pas écht man als je moet poepen?

De een na de ander neemt me mee in de diepste krochten van z'n ziel. Hoewel de setting zo is gecreëerd dat niemand veroordeelt - je mag ook niet reageren op elkaar, stel ik het pakken van die talking stick heel lang uit. Sommigen kijken er namelijk naar alsof die tak ze de bovennatuurlijke kracht geeft om te praten. Huh maar, het is een tak? Fuck, ik voel die tak niet. Ik ben aan de beurt. Ik weet niet wat er met me gebeurt maar binnen tien minuten leg ik m'n diepste geheimen, issues en angsten op tafel. Aan tien mannen die ik niet ken, wat op een of andere manier echt heel prettig voelt, noem het BEVRIJDEND. Zit er echt aan te denken dat er Ayahuasca in die tak zat.