Als Nederlandse man kus je geen andere mannen, behalve als je homo bent

Beeld: Hanna Whittle

We hebben weer een Nederlandse traditie van stal gehaald.

Wat is dit?

Als kleuter was het nog gelegitimeerd om een dikke pakkerd van je opa te krijgen (no pedo). Dit is accuut verleden tijd vanaf het moment dat jij erachter komt dat er een wit spulletje uit je slurf komt gespoten als je eraan trekt. Wanneer je dan ergens op visite komt, een verjaardagsfeestje binnenstormt of je beste vriend tegen het lijf loopt; het geven van een kus in de lucht is in alle situaties veel te intiem bij een andere man. Ook al is deze man je vader. Of je beste vriend. Je geeft jezelf nog liever elke ochtend een highfive in de spiegel, dan dat je ooit jouw lippen op die van hen zet. Wat je in plaats daarvan doet is het volgende: je geeft een stevige handdruk, gevolgd door een broederlijke schouderstoot die als knuffel moet dienen en om het mooi af te sluiten geef je nog twee harde kloppen op zijn rug alsof je een heimlichgreep geeft omdat je maat aan het stikken is in een stuk kippenpoot die hij lekker mannelijk dacht te verscheuren. Bromance!

Waarom is het zo Nederlands?

Mannelijke Nederlanders vinden het wel oké om instafoto's te plaatsen op hun verjaardag waarop ze trots hun eerste Heineken biertje klinken tegen die van hun vader met daaronder: '16 jaar yeah! Hou van je pa! Je bent egt me alles!' Een moment voor het nemen van die foto probeerde vaderlief zijn zoon drie verjaardagskussen te geven, maar zodra hun wangen elkaar raakten, kreeg pa een "wtf doe jij, blijf met je poten van me af man!" naar zijn hoofd gegooid. Preuts noemen Nederlanders zichzelf niet graag, we zijn 'gewoon lekker nuchter'. Dat overdreven en amicale gedoe van die zoenende Italiaanse neven en Turkse broers die arm in arm lopen, daar houden wij niet van hoor. Iewl!

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Niets. Kom ons iets leren! Leer mannelijk Nederland hoe je die onvoorwaardelijke liefde voor je mannelijke vrienden en familieleden WEL in lichamelijk contact kan uiten. Haal ons uit die eeuwige ongemakkelijkheid die we door ons lichaam voelen gieren, zodra een oom op ons af komt gelopen en zijn wang al schuin houdt. Dan doen we namelijk een ninjamove naar de andere kant en beginnen we alvast op zijn rug te slaan als teken van vriendschap. Want wij geven nooit, maar dan ook nóóit een kus!!! Tenzij we aan de pillen zitten. Dan is het oké.