Wat doet een manager eigenlijk in fucksnaam? Niemand weet het!

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Laten we eerlijk zijn: niemand snapt wat een manager doet, behalve aan de lopende band vage termen bezigen. Waarom is dat? Wat verbergen zij voor ons⁉️ Om hier voor eens en altijd achter te komen vroegen we een aantal managers wat ze nu eigenlijk doen. In fucksnaam.

Stan (26), middle manager

manager_1--1-"Mensen begrijpen me vaak niet, als ik op een verjaardag vertel wat ik voor werk doe. Ik denk dan: wat is er zo onduidelijk aan het diversifiëren van afhechtingsprocedures temidden van een topdown, integraal gefaciliteerde globaliseringsformatie binnen de front-to-end scope van een dynamische bottleneck-structuur? Wat zeg je? Wat voor praktische taken daaruit voortvloeien? Sorry mijn tijd zit erop, ik moet weer aan de slag! Succes verder met je artikeltje!"

Cindy (28), interim manager

manager_4--1-"Mensen denken dat ik als manager gewoon maar wat zit te kutten de hele dag. Ja tuuuuurlijk, want die real-time 360 graden crossfuntionaliteitsmethodologie aggregeert zichzelf, zeker? Heus niet! Ik ben de spil! Dit hele concern stort in zonder mij!"

Freek (28), people manager

(Naam is gefingeerd, echte naam is bekend bij de redactie)
manager_12--1-"Luister, ik moet anoniem blijven, want andere managers gaan me dit niet in dank afnemen. Maar hier is de waarheid. We doen niks. Geen enkele manager weet waar hij mee bezig is. De vakken die je krijgt op een managementopleiding zijn Bullshit Verkondigen 1 & 2, Drukte Uitstralen Voor Lanterfanters, Mailtjes Sturen Met Zo Veel Vage Termen Erin Dat Lekker Niemand Terugmailt en Het Woord 'Core' Zeggen Tijdens Meetings. Mijn scriptie was een onderzoek naar welke gezichtsuitdrukking het zakelijkst op collega's overkomt terwijl je stiekem een kerstoutfit uitzoekt op ASOS. Managers houden de schijn op en gaan tot het uiterste om te voorkomen dat men erachter komt dat wij in werkelijkheid geen reet uitvoeren. Ik loop dan ook groot gevaar door dit nu hier met jou te delen. Wat? Hoe bedoel je, er zit een rode laserstip op mijn voorhoo—"