Waarom stellen mensen toch altijd zulke domme vragen op Facebook?

Beeld: Hanna Whittle

Er zijn echt heel veel luie mensen die het nét iets teveel moeite vinden om gewoon ff Google, Marktplaats, medium Richarda uit Dommelen of hun eigen huisarts te raadplegen als ze iets willen weten, nodig hebben of denken dat ze doodgaan.

In plaats daarvan vallen ze hun Facebookvrienden maar lastig met de meest stupide vragen die je je maar kan bedenken:

1) 'Heeft iemand toevallig nog een nieuwe iPhone 7 plus liggen die 'ie gratis weg wilt geven?'
Reken er maar op dat er door deze uitzuiger niet wordt geschroomd om ook andere shit gratis te regelen. Een vakantiehuisje, fiets of een tienkoppige verhuisploeg; alles is welkom, zolang ze het maar voor precies nul euro kunnen krijgen. Sowieso dat deze mensen zelfs nog in van die verkoopgroepen op Facebook op zoek gaan naar een 'mooi gebruikt kistje, eventueel ruilen tegen een kratje pils' als hun dode moeder begraven moet worden.

2) 'Hoelang moet je een ei koken?'
'Gaat het morgen regenen?', 'Waarom is Aaliyah dood?' of 'Is Marmaris de hoofdstad van Turkije?' Facebook is een broeinest van mensen wiens dikke vinger te lui is om even naar het Google-icoontje te glijden om daar hun simpele vragen te stellen. Of nog erger: ze doen het om aandacht te krijgen omdat ze weten dat ze zo meer interactie krijgen dan onder die bloedsaaie vakantiefoto's van hun midweek Cadzand.

3) 'Ben op het moment in New York, weet iemand nog een leuke club waar we vanavond op de gastenlijst gezet kunnen worden?'
Deze vraag is een sexy hybride van opschepperij en opportunisme: je wilt even laten weten dat je in da city that never sleeps bent omdat je #blessed bent en #wanderlust hebt en niet schroomt om je even een paar dagen onder te dompelen in deze gigantische metropool 'waar je je zo enorm in thuis voelt'. Daarnaast hoop je dat je een memorabele avond in een x-treem x-clusieve rooftopbar kan beleven zonder ook maar een enkele dollarcent uit te geven. Zo ben je dan ook wel weer hè, Remco?

4) 'Weet iemand nog een film die ik leuk vind en kan kijken op Netflix?'
Dit is een manier van mensen om te zeggen: hoi, ik hou van leuke dingen maar ik heb geen specifieke smaak, kan ik die van jou overnemen? Dit zijn overigens dezelfde mensen die elke dag om tips smeken zonder ook maar een indicatie te geven van wat voor een muziek, series of films ze houden. Perfect moment om de allerkutste albums of televisieseries die je kent aan deze mensen aan te raden. Het idee dat ze hoopvol CSI: Miami of Iggy Azalea's Greatest Hits instarten, doet een mens goed.

5) 'Ik ben al een halfuur extreem verkouden en heb álles al geprobeerd. Iemand nog 'n wondermiddel? Heb al een rauw stuk gember op.'
Deze kamikazepatiënten leven zo graag op het randje dat een telefoontje naar de huisartsassistente ze zelfs teveel is. In plaats daarvan plaatsen ze liever een foto van hun kalknagel op Facebook om vervolgens aan ál hun familieleden, vrienden, kennisjes, collega's en buren te vragen: 'gaat niet goed heb ik kanker?'