Zo zijn de teksten op jouw linnen tasje bedacht

Linnen tasjes met teksten zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Maar waar komen deze opdrukken eigenlijk vandaan? We gingen op zoek naar de bedenkers.

This bag contains a gun, a bomb, a very large knife and loads of drugs. - ontworpen door Nel uit Steenbergen, Drenthe.

"Sinds al dat gedoe met de ISIS en die vluchtelingenopvang in ons dorp durfde ik de straten niet meer op. Een pond boerenmetworst bij de slager halen? Mij niet gezien, dan moet ik langs dat azc. Tijdens de buurtbewonersvergadering vonden we dat de slager gewoon bereikbaar moest blijven door de gewone burger en hebben we met de bewonersraad deze leuke tas bedacht. Als ik nu langs die asielzoekers fiets hou ik trots mijn tas omhoog, en dan denken ze wel twee keer na voordat ze met hun poten aan me gaan zitten!"

Dille & Kamille - Ontworpen door het gepensioneerde clownsduo Dille & Kamille uit Venlo, Limburg.

"Om meer publiek naar de circustent te lokken dan onze concurrenten, deelden we tijdens onze toer door Gelderland in de jaren 90 na onze shows linnen tasjes uit aan kinderen met daarin confetti, ballonnen en gekleurde condooms. Dat het tasje jaren later door heel Nederland wordt gedragen is natuurlijk van de zotte! Van onze concurrenten, clownsduo Hennes & Mauritz, hebben we sindsdien niks meer gehoord. Die zijn vast wat anders gaan doen."

Karl who? - ontworpen door Karl, een depressieve existentieel filosoof uit Groesbeek, Gelderland.

"Ik weet nog steeds niet wie ik ben en wat ik hier in godsnaam op aarde doe. Zelfs de rijdende groenteboer in Groesbeek vraagt nog altijd hoe ik ook alweer heet. De tekst 'Karl who?' heb ik op mijn tas geschreven omdat dat is wat mijn half-Britse moeder tegen me zei op het exacte moment dat ze begon te dementeren. De tas is precies groot genoeg voor wat ik nodig heb om de dag door te komen: mijn antidepressiva en een pakje Sultana’s."

Dream. Travel. Discover. - ontworpen door Sabrina, beleidsmedewerker uit Tuinbroek, Overijssel.

"Lesbiennes worden niet echt geaccepteerd in Tuinbroek en omgeving. Om vrouwen te ontmoeten ging ik daarom drie keer per jaar wandelen in verschillende regenachtige gebieden op de wereld, met een handige waterdichte tas. Deze tas heb ik in eerste instantie ontworpen om de potjes in Tuinbroek en omstreken te bemoedigen er ook eens op uit te gaan, maar dat mensen dit lesbische tasje nu ook in Amsterdam dragen… wauw!"

Things I like, things I love - ontworpen door Dirk, een daklozenkrantverkoper uit Utrecht.

"Jaren geleden heb ik eens een zwart tasje van de schouder van een of andere toneelscholier gerukt, waar ik meteen mijn halve liters en jointjes in heb gestopt. Diezelfde dag vond ik een potje Tipp-Ex onder een dooie duif op ’t Neude. Dus toen begon ik een beetje op die tas te kalken en sindsdien moet ik de hele tijd op de foto van modebloggers."