Een Nederlands verjaardagsfeest is pas compleet als er leverworst is

Beeld: Hanna Whittle

We hebben weer een Nederlandse traditie van stal gehaald!

Wat is dit?

Leverworst is minstens zo'n belangrijke aanwezigheid op een Nederlands verjaardagsfeestje als alcohol en pijnlijke stiltes. Je kunt het proberen, maar Geurt en Rineke voelen gewoon dat er iets mist als er Tijgernootjes op tafel staan, in plaats van die vertrouwde schaal met plakjes leverworst waarvan de randjes in de loop van de avond donkerrood beginnen te kleuren.

Waarom is het zo Nederlands?

Niet dat ik een expert ben op het gebied van het financiele reilen en zeilen van de afvalvleesindustrie, maar ik kan me voorstellen dat leverworst niet veel kost om te maken. De waarde van een varken in de bio-industrie benadert sowieso al de nul, en als je van dit dier alleen de oorlellen en schaamlippen gebruikt (opgeveegd van de abbatoirvloer, samen met de huidschilfers en wimpers van de dienstdoende slachthuismedewerkers) en die machinaal in een stuk plastic perst, wat ben je dan eigenlijk echt kwijt, aan productiekosten? En zoals je wellicht inmiddels weet: geld besparen spel je in Nederland als P-A-R-T-Y!

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Dat de schaal met zelfgemaakte delicatessen uit je thuisland onaangeraakt gaat blijven op een Nederlands feestje. Je bedoelt het vast goed, maar sorry: je snacks zijn te raar, en een Nederlander wil op een feestje simpelweg niks anders dan rauwe biggenschaamlippen in zijn mond.