Iemand die u kent lijdt aan vloggen. Wat nu?

Steeds meer mensen hebben last van vloggen. Volgens sommige schattingen lijdt in 2020 de helft van de Nederlandse bevolking aan deze aandoening. De Gladiool zet de signalen voor u op een rij die duiden op vloggen, en belangrijker: wat u eraan kunt doen om deze mensen te helpen.

Signaal: Eeuwig babbelen tegen een camera

Het is bekend dat vloglijders bijna altijd tegen een lensje praten, dat zich in hun laptop of smartphone bevindt. Dat ontaardt steevast in een kinderlijk soort gebabbel waarin vloglijders vertellen wat ze die dag hebben gedaan, wat voor kleding ze dragen, welk computerspel ze hebben gespeeld of wat ze van de naam Tiffany vinden. Onderzoekers denken dat vloglijders dit doen, doordat ze niet stilstaan bij de vraag of hun leven wel interessant genoeg is om met de wereld te delen. Toen deze vraag werd voorgelegd aan Ricardo (21) reageerde hij door zijn telefoon te pakken en zichzelf te filmen terwijl hij hysterisch lachend rondjes door zijn tuin fietste. “LIEVE VOLGERS IK FIETS HAHA OEPS IK VAL!!!!!” zei hij. Toen onderzoekers Paul (19) vroegen waarom hij altijd in de camera sprak haalde die zijn schouders op, zette hij zijn webcam aan en schreeuwde hij “IK HEB EEN PIKHOUWEEL IN MINECRAFT KIJK.” Hij wees daarbij naar zijn pikhouweel in Minecraft. Bianca (24) reageerde helemaal niet op de vraag. Ze tuitte slechts haar lippen, glimlachte op een manier die ze zelf vertederend noemde en trok een doos beauty-producten open.
Wat kunt u eraan doen?

U kunt eerst aardig vragen of het echt nodig is jezelf te filmen terwijl je bijvoorbeeld iets doodnormaals als boodschappen gaat doen. Reageert de vloglijder daar niet op, sla hem of haar dan drie keer met vlakke hand in het gelaat, terwijl u met verhoogd stemvolume zegt: “DIT” – pets – “IS” – pets – “NIET” – pets – “GRAPPIG.”

Signaal: Emotionele vervlakking

Vloglijders stompen emotioneel extreem af. Hun emotionele pallet wordt beperkt tot:

  • kinderlijke opgewektheid
  • overdreven enthousiasme
  • gespeelde woede

Over de verklaringen voor dit afstompen zijn wetenschappers nog niet uit, maar vloglijders zelf zijn hier over ondervraagd. Hun antwoorden liepen uiteen van “Lol hoe krijg je anders views VAPENATION KNOLPOWER” (Robert, 21) en “ja fok man me vlogs moeten toch gewoon om te lachen zijn? Views en abonnees mot ik hebben!” (Marissa, 17) tot “HIER ZIJN ZEVEN MANIEREN OM JE LERAAR TE PLAGEN (GONE SEXUAL) plz subscribe” (Jaden, 19).
Wat kunt u eraan doen?

Niet zo gek veel. Het belangrijkste is hoe dan ook dat u de vloglijder emotioneel ondersteunt en af en toe ook licht probeert te prikkelen. Lees de vloglijder bijvoorbeeld korte stukjes voor uit een boek, of neem hem of haar eens mee op een kleine wandeling. Fluister op gezette tijden in het oor van de vloglijder: “Doe verdomme eens normaal. Gewoon: normaal doen.”

Signaal: Mensen op straat lastig vallen

Niet alleen de vlogger zelf is aan het lijden, ook zijn omgeving is soms de dupe. Veel vloglijders zijn namelijk bezig met het aanspreken van mensen op straat. Ze vragen dan op een vreemde toon dingen over religie of voedsel waar ze zelf het antwoord eigenlijk ook niet op willen weten. De argeloze voorbijganger voelt zich angstig of verveeld door deze interactie en blijft zo lang staan als beleefdheid van hem of haar verlangt.
Wat kunt u eraan doen?

Gek genoeg hoeft u hier eigenlijk niets aan te doen. Het is goed als de vloglijder in contact komt met anderen. Sommige vloggers zijn door dit soort contacten zelfs genezen, omdat ze tot een soort inzicht kwamen. “Een meisje tongzoenen en het een prank noemen bleek eigenlijk gewoon aanranding te zijn,” zei bijvoorbeeld de herstellende oud-vlogger Sam (23). "De schaamte daarover leidde tot mijn genezing."

Signaal: Anderen die hun ziekte in stand houden

Het is een jammere waarheid, maar veel mensen steunen vloglijders impliciet in hun gedrag. Voorbeelden te over: sommigen van hen worden op tv vertoond als echte bezienswaardigheden, anderen krijgen dozen vol spullen toegestopt van allerhande merken, weer anderen krijgen steun in de vorm van reacties als

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Who's watching This In APRIL 2016?
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Er gaan zelfs geruchten dat één bedrijf in het bijzonder maandelijks geld overmaakt naar mensen die aan de meest serieuze vormen van vloggen lijden. Dit bedrijf heet YOUTUBE. Hoewel onze volksvertegenwoordigers eraan werken, is wetgeving op dit gebied helaas zeer beperkt.
Wat kunt u eraan doen?

Een boycot is aan de orde. Kijk voortaan alleen nog maar filmpjes op Vimeo, koop geen make-up van merken die gratis spullen aan beauty-vloggers geven, zet uw adblocker aan, ga in de comment-sectie van YouTube constructieve discussies met mensen aan om te zeggen hoe ongelofelijk dom ze zijn. Vloggen is zeer besmettelijk: steun de bedrijven en individuen die het mogelijk maken niet. En vergeet vooral niet even op het duimpje te klikken, te abonneren en te sharen!!!