Lieve laatkomers, waarom lukt het jullie nooit om ergens op tijd te zijn?

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Je tram rijdt een keer niet, je band is lek of je moeder is gestorven. Logisch, dan ben je iets later. Er zijn echter mensen die stelselmatig te laat zijn voor letterlijk ELKE afspraak die ze maken. En het ergste is dat veel van deze laatkomers er vervolgens heel erg luchtig over doen wanneer iemand ze erop aanspreekt. Alsof het een geinige, quirky eigenschap is waar ze 'écht helemaal niks aan kunnen doen, hihihi'. Het is tijd om deze notoire laatkomers te laten weten dat dit gedrag triest en onaardig is.

Dit zijn de drie belangrijkste bewijzen dat je mensen stelselmatig naait als je altijd maar te laat bent:

1) Je vindt je eigen tijd gewoon belangrijker dan dat van je vrienden, dus blijf je nog ff lekker op de bank liggen met een kopje kamillethee en de laatste Linda
Je ontneemt de mensen met wie je afspreekt kostbare tijd door bijvoorbeeld te liegen dat je om 13u voor Pathé Helmond zal staan, zodat jullie nog kaartjes kunnen krijgen voor Mannenhartenstraat 5. In werkelijkheid ben je er nooit eerder dan 13u40 en had je beste vriendin Sterre nog 40 minuten langer in bed kunnen liggen. Ze had nog een halve kassashift kunnen draaien bij Big Bazar Zuidplein en €3,40 kunnen verdienen. Ze had nog 5 minuten seks kunnen hebben met Kevin van de avondwinkel en 35 minuten lang kunnen douchen tot haar huid rood zag. Zij had al die dingen nog kunnen doen als ze niet wéér op jou had hoeven te wachten in de ijzige Hollandse kou. Terwijl jij wéér dat eeuwige WhatsAppje (dat intussen als een soort sjabloon in jouw telefoon moet staan) naar d'r stuurde. "Hey Sterre, ben wat later maar ik zit nu in de bus 😬🏎 x!" Terwijl iedereen weet dat je nooit onderweg bent, maar nog precies op je lelijke Klippan-bank zit als je dat verstuurt. Gewoon omdat je schijt hebt.

2) Jij doet altijd alsof het feit dat je te laat bent nooit jouw schuld is en komt altijd met de meest doorzichtige smoesjes aanzetten
Elke keer als iemand iets over dat eeuwige te laat komen probeert te zeggen, speel jij meteen die hulpeloze slachtofferkaart: 'ach, je weet toch hoe ik ben', 'hihi, ik kan er écht niks aan doen, ben zo'n slechte planner, sorry!' en 'oepsie hihi, ik ben en blijf toch een Flevolander he? Het zit in m'n bloed'. Misschien veins je zelfs een beetje schuldgevoel 'och ja sorry moet er echt wat aan gaan doen!' om vervolgens nooit te veranderen. Iedereen weet dat je drogredenen misleidend, manipulatief en fucked up zijn. Door te doen alsof je probleem schattig, geinig en 'aangeboren' is bagatelliseer je het feit dat je je vrienden snoeihard naait. Als er al een vriend is die je op dit gedrag durft aan te spreken, wals je over hem heen met een aanstellerige spraakwaterval waar niemand iets aan heeft. "Pff, jezus nou ja ik ben er eindelijk hoor, ja die klote tram weer, en toen viel m'n telefoon pffoooee, stond je al lang te wachten hoop het niet, ik heb dit zo vaak waarom moet mij dit altijd overkomen haha ben zo'n pechvogel heb altijd gedoe hihi snap echt niet hoe ik het voor mekaar krijg!!" Nog voordat je uitgeluld bent zijn je vrienden allang weer helemaal klaar met je aanstellerige onemanshow en laten ze het rusten. Goed geacteerd, clown.

3) Je komt nooit te laat op afspraken waar je wél waarde aan hecht, zoals die closetsale van je favoriete vlogger
Vreemd genoeg kom jij eigenlijk nooit te laat op belangrijke sollicitaties, crematies van ouders, afspraken met je studentenpsycholoog, bij die closet sale van Anna Nooshin of bij het veilen van die zonnige familiebungalow in Marbella op Vakantieveilingen.nl... Alleen wanneer je met je vrienden, familie of kennisjes hebt afgesproken boeit het je opeens allemaal niet zo heel veel meer. Je zou bijna gaan denken dat je alleen op tijd komt wanneer je afspraak er eentje is waar je zélf beter, rijker of slimmer van wordt. Afspraken voor puur persoonlijk gewin krijgen prioriteit bij jou. Best wel kut om zo'n vriend te zijn eigenlijk. Kom gewoon een keer op tijd als jullie met z'n allen naar een domme escape room gaan, zullen ze leuk vinden.