Zo ga je om met de domme vraag 'heb je het een beetje kunnen vinden?'

Je zit op zondagmiddag met een pak bokkenpootjes op schoot in de auto. Onderweg naar wat kennisjes, je ouders of ome Cor en tante Jolanda. Je bent echt al minstens 40 keer op bezoek geweest bij Cor en Jolanda. De route ken je uit je hoofd, de TomTom blijft uit. En toch blijft tante Jolanda elke keer dat je aanbelt, opendoen met de vraag: 'Haiiii, heb je het een beetje kunnen vinden?'

Zo ga je om met de duizenden tante Jolanda's uit dit land.

1) Negeren
Duw Jolanda aan de kant, storm door de deurpost en roep 'ooompiee' naar Cor. Mensen als tante Jolanda hebben een harde aanpak nodig. Het kan dan ook geen kwaad om haar vanaf nu gewoon de hele middag te negeren. Zorg dat je ook haar andere vragen als 'wie heeft er zin in een lekker bakkie leut?' of 'je doet me pijn, wil je me alsjeblieft loslaten' voortaan niet meer beantwoord.

2) Omkeren
Als iemand jou vraagt of je 'het een beetje kon vinden' terwijl je tegenover hem of haar staat en het dus inderdaad hebt kunnen vinden, zeg je voortaan 'nee' en vervolgens draai je je om. Als je met het ov bent, kijk dan wel eerst op 9292.nl of er binnen nu en 3 minuten een bus komt. Niemand wil een dramatisch statement maken, zelfverzekerd wegstampen en vervolgens 40 minuten op een streekbus wachten.

3) Improviseren
Beeld je in dat de persoon die zojuist 'En? Hebben jullie het een beetje kunnen vinden' in je gezicht spuwde, een jong, dom kind met een grote leerachterstand is. Ga door je knieën, zet je meest begripvolle gezicht op, zeg 'jazeker, kleine doerak' en begin met je uitleg. Pak je telefoon erbij en leg de persoon tegenover je uit dat dit 'een heel bijzonder machientje is'. Open je Google Maps app en leg de inmiddels strontchagrijnige volwassene tegenover je uit hoe 'routes' werken en hoe het autootje dan 'toetoet' over de grote autoweg hierheen is gekomen.

4) Stompen
Zodra je ziet dat de lachrimpels rondom tante Jolanda's mond verstrakken en haar mond dreigt open te gaan om die woorden uit te spreken, stomp je haar in d'r maag. Overdrijf niet, hou het bij één goedgetimede harde stomp. Daarna loop je naar binnen en vraag je netjes hoe het op d'r werk is en hoe laat ome Cor terug is van vissen.

Bonus:
Het wil wel eens voorkomen dat winkelmedewerkers in de Kruidvat 'heeft u het een beetje kunnen vinden allemaal?' tegen je zeggen. Let op: deze mensen hebben het over de producten in hun winkel en niet over de route naar de winkel toe. Het zou daarom misschien verwarring scheppen als je een Kruidvatmedewerker zou stompen met je TomTom.