Waarom houden vrouwen hun kop thee met twee handen vast?

Onderzoekers van het VUmc hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de bron van een nieuwe ontwikkeling: dat steeds meer vrouwen hun kop thee met twee handen vasthouden. Er werd allereerst een standaardsituatie geschetst en een ijkpersoon vastgesteld. “Met het ranke lijf weggestopt in een groot wollen vest loungen er dagelijks duizenden vrouwen op banken. Soms gaan ze zelfs naar buiten, duwen ze hun kin diep in de wollen sjaal en zoeken ze warmte terwijl ze over hun tuin uitkijken. Op het oog heel normaal, tot je ziet wat deze vrouwen met hun handen doen,” aldus arts-onderzoeker Machiel Simonse.

Wat er is gebeurd, is volgens Simonse en zijn onderzoeksteam van de Vrije Universiteit in Amsterdam een combinatie van nature en nurture. “Deze vrouwen zijn gestopt met het drinken van hun thee met een enkele hand. Waar mensen over de hele wereld al eeuwenlang de mok met slechts een hand vastpakken en naar de mond brengen, is er nu een verschuiving ontstaan. Deze vrouwen pakken hun mok thee vast als ware het een pik. Een goede pik pak je tenslotte ook altijd met twee handen vast.”

“Deze vrouwen zijn door de jaren heen zoveel van pik en het nuttigen van pik gaan houden, dat hun lichaam andere favoriete bezigheden, zoals thee drinken, op exact dezelfde wijze is gaan benaderen. We hebben een jaar lang gekeken naar wat de proefpersonen bewoog om zo’n dampende mok thee met twee handen vast te pakken en het lijkt erop dat de vrouwen dit doen omdat ze zo snel en zoveel mogelijk vocht in één keer in hun mond willen krijgen. Exact hetzelfde als bij pikken dus.”

Op de vraag of deze nieuwe wijze van theedrinken gevaarlijk is, reageert Simonse lachend: “Net als met het zuigen aan tamelijk harde pik zitten er aan het drinken van gloeiend hete thee uit een gloeiend hete mok natuurlijk altijd risico’s verbonden. Maar zolang je zorgt dat je de mok niet te diep en te hard in je keel duwt komt het allemaal wel goed.”