De verrassende geschiedenis achter onze Koningsdagstradities

'Bezet' op de stoep tapen en kotsen in een oranje cowboyhoed zijn niet iets van de laatste jaren. Deze gebruiken gaan eeuwen terug!


Kotsen in een oranje cowboyhoed

Toen Wilhelmina regeerde over het Koninkrijk der Nederlanden, bracht een ontdekkingsreiziger een cowboyhoed mee uit Amerika, de Nieuwe Wereld. Vol trots droeg zij wekenlang deze hoed (waar oranje kurkumavlekken op zaten omdat de hoed via India naar Nederland was vervoerd). Er zat een geniepig influenzavirus in de hoed, die Wilhelmina liet kotsen alsof er geen morgen was. Tot op de dag van vandaag eren we de koningin door op Koningsdag net zoveel te drinken tot we aan de rand van de gracht zitten te kotsen in een op straat gevonden oranje cowboyhoed van de Action.


De zure buurman die de stekker van je straat-soundsystem eruit trekt

Het lijkt misschien gewoon een zure ouwe vent te zijn die fun haat, maar vergis je niet. De persoon die om 19.05 uur de stekker uit je soundsystem op de gracht trekt omdat hij niks kan verstaan van DWDD, staat in een rijke traditie, die nog terugvoert tot de Romeinse tijd! Toen werden tijdens de jaarlijkse Caesardag slaven ingezet om te zingen en muziek te spelen. Was het tijd om naar bed te gaan, dan sneed de Romeinse heer met een klein mesje ceremonieel de keel van de zanger door. De bloederige doodsrochel van de stervende slaaf werd door sommigen als prettig ervaren. Anderen zagen de Romeinse heer als een 'party pooper' (Latijns voor 'sfeerbederver').


Op koningsavond naar een tunnelrave

De dag voor K-dag naar een tunnelrave gaan, wie doet het niet? Veel mensen denken dat we dit doen omdat we graag xtc gebruiken en op ravemuziek dansen, maar het is in feite een traditie die uit 1848 stamt, toen in Limburg een paar mijnwerkers zich starnakel dronken om te vieren dat er de hele dag geen enkele collega was overleden.


Geen bereik hebben in de stad

Deze traditie stamt helemaal uit de Middeleeuwen! Onze voorouders hadden nergens 4G in hun van leemsteen gebouwde nederzettingen. Ze hadden dus geen keus om af en toe heen en weer te lopen naar juicebar Shake It, waarvan ze het wifi-wachtwoord wisten.


Drie weken van tevoren de stoep aftapen om aan te geven dat jij daar je spullen gaat verkopen

In de zeventiende eeuw waren er ook al vrijmarkten op straat waar mensen hun afgedankte spulletjes uitstalden. Dat waren Afrikanen en we bakenden ons eigen terrein af door 'bezet' op de stoep te tapen.


Per klant maar één alcoholische versnapering mogen kopen bij Albert Heijn

Albert Heijn eert met deze traditie de berucht zuinige Willem III. De koning ging op Koningsdag 1880 een keer bier halen, maar liep de kruidenierszaak weer uit met één schraal flesje. Sindsdien is het de traditie dat je bij de Albert Heijn maar één alcoholhoudende consumptie mag kopen per klant.


Het dragen van oranje schmink, kleding en attributen

Als vroeger in een gezin lepra werd vastgesteld, werden er boa's van oranje hanenveren om de nek gedaan. Voor elke besmettelijke ziekte was er een eigen attribuut bij: bij hepatitis kreeg je een veeg oranje schmink op de wang en bij tyfus werd er een opblaasbare oranje klomp op het hoofd gezet. Zo werd er voor iedereen duidelijk dat er iets grondig mis met ze was. Maar met elkaar hadden ze het hartstikke gezellig!