Dit is hoe koffietentjes worden misbruikt door young creatives

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Wat is dit?

Je woont in Amsterdam, hebt een MacBook Air en bent een creatieve zzp'er met een zogenaamd dringende klus voor een grote internationale klant. Echt zin om een poot uit te steken heb je niet, maar je wil wel het gevoel hebben dat je lekker druk bent. En vooral dat andere mensen zien dat je lekker creatief en succesvol bezig bent, ook al zit er vanavond niet meer in dan een zakje Yum Yum Beef. Dus je besluit om lekker vroeg een Coffee Company of variant daarvan in te duiken. Daar kun je de hele dag voor normalo's, gezinnetjes met kinderen en verdwaalde toeristen pretenderen alsof je een belerende viral voor De Correspondent aan het pennen bent.

Je bestelt één medium koffie of kinderespresso en een glas water (alleen kraanwater, Chaudfontaine sla je af). Je neemt een paar slokken, zet de kop naast je neer en raakt de koffie tot sluitingstijd niet meer aan. In plaats daarvan ga je Netflixen, Insta checken en leg je om de vijf minuten even je ogen op een halfvol Word-pagina'tje, krabbel je wat aan je kin en kijk je soms door het raam 'om te filosoferen'. Zo lijkt het tenminste nog alsof je werkt. Iedere keer dat de meid uit de bediening vraagt of je nog wat wil drinken, wijs je naar het aangekoekte restje koffieprut in je kop en zeg je 'heb nog, dankjewel hoor!' Boeien dat zij allemaal klanten mislopen omdat jij daar je ego loopt te strelen.

Waarom is het zo Nederlands?

Omdat pochen met je werk een no-go is, maar ook Nederlanders behoefte hebben aan een flinke dosis aandacht en waardering. Als dagjesmensen langskomen om een thee to go te halen en dan een dikke duim naar je opsteken omdat ze denken dat jij hun nieuwe favoriete treinroman aan het schrijven bent, dan voelt dat gewoon lekker.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Wil je echt wat voorstellen zonder dat je ook maar iets in je mars hebt - zoals talent of een contract, koop gewoon een MacBook Air en klap 'm open op openbare plekken. Misschien denken mensen wel dat je Kader Abdolah bent!