Wordt het niet eens tijd om vaarwel te zeggen tegen de mannenknot?

Beeld: Hanna Whittle

Niemand weet wat het nou precies is, maar je ziet dit schizofrene kapsel steeds vaker in het Nederlandse straatbeeld: het miezerige, kleine knotje bovenop een half opgeschoren mannenschedel. Deze opgeschoren manbun roept veel vragen op, waaronder: 'waarom viel de kapper halverwege de knipbeurt morsdood neer?'

Om antwoorden op dit soort fundamentele vragen te vinden, zijn we in dit verwarrende fenomeen uit de haar-scene gedoken. We kwamen uit op de volgende theorieën:

1) Het zijn parttime voetbalhooligans / parttime secretaresses

Mensen onderschatten echt hoe prijzig een succesvolle hooliganlifestyle is. Die molotovcocktails die je door de autoruiten van scheidsrechters gooit, zijn heus niet gratis. Dat treinkaartje naar Rome om na een verloren wedstrijd een eeuwenoude fontein onherstelbaar te vernietigen ook niet. Dan biedt een bijbaantje als secretaresse met karakteristiek knotje soelaas. Gewoon je toch-al-door-waterkanonnen-van-de-ME-beschadigde verstand op nul zetten en wat meetings inplannen voor de baas en Instagram refreshen.

2) Hun kappers moesten halsoverkop naar het ziekenhuis voor een nieuwe, ongewenste baby

Ken je dat moment waarop je net een fresh cut krijgt en de kapper uit het niets zijn schaar in je hals spiest, omdat hij z'n telefoon opneemt? 'Aii, deze móet ik even nemen! Ruim je deze bende zelf ff op?' En altijd was dat precies wanneer hij alleen nog maar de onderste 50% van je hoofd had kaalgeschoren! Tja, je kan dan moeilijk zeggen dat hij zijn zwangere maîtresse die op het punt staat een kind te baren, moet laten stikken. Dus je houdt je waffel, loopt met opgeheven hoofd naar buiten en doet alsof dit kapsel helemaal de bedoeling was.

3) Het zijn groupies van Ragnar Lothbrok uit de serie Vikings

Het aantal vochtige slipjes, kletsnatte oma-onderbroeken en bevlekte boxershorts dat naar het televisiescherm wordt gegooid als Ragnar opkomt tijdens een aflevering van Vikings is niet te tellen. De viking gespeeld door Travis Fimmel is een kwijl-magneet. Je zou met al die vrijgekomen lichaamsvloeistoffen, hectares uitgedroogde vlaktes vruchtbaar kunnen maken. Daarom ging er een lampje branden bij alle Sjoerds, Martijns en Pascals in heel het land: 'Doe mij alsjeblieft dat kapsel van die Vikings-gast.' Denk trouwens niet dat je dan een eeuwenoud, historisch verantwoord kapsel draagt. Deze voetballercut is net zo nep als die 'authentieke viking-helm met hoorns' die je op Copenhagen Airport koopt.