Als je geen kinderen hebt of wilt krijgen tel je niet mee in deze maatschappij

Het maakt niet uit of je man, vrouw, zwart, wit, hetero, homo of genderfluid bent. Als je tussen de achtentwintig en achtendertig bent wordt er van je verwacht dat je kinderen hebt of van plan bent om kinderen te gaan krijgen.

Van alle vormen van groepsdruk is de druk om op een zekere leeftijd te baren (of bezwangeren) het grootst. En dit zijn de groepen waar je dat het meest in merkt:

1) Bij je broers en zussen
Zolang jij nog geen kinderen hebt of aanstalten maakt om deze te verwekken of baren, tel je niet mee in je familie. Zeker niet nu je oudste broer al drie perfecte, luide kinderen heeft en je jongere zusje elke keer dat je haar ziet 'Wanneer krijg ik eens een neefje of nichtje van jou?' zegt terwijl ze hypnotiserend over haar eigen hoogzwangere buik wrijft. Tel daarbij op dat, als je echt pech hebt, je persoonlijke relatie en gesprekken met je broer of zus vanaf nu voor altijd gelimiteerd zullen zijn tot 'We gaan deze zomer naar Plopsaland' als je vraagt hoe het met ze gaat.

2) Bij je ouders
Van je ouders hoef je ook niks meer te verwachten. Sinds ze opa en oma zijn geworden, zijn ze in principe jouw papa en mama-af. Ze hebben allang geen oog meer voor jou en je sores. Ze zijn na je dertigste zelfs gestopt met voortdurend vragen wanneer ze nou eindelijk eens een kleinkind van je gaan krijgen. Tegen hun vrienden scheppen ze alleen op over je broertjes of zusjes die hen wel hebben gezegend met snotterige peuters. Alles draait om 'de kleintjes' en elke keer dat je bij ze op bezoek komt terwijl je neefjes en nichtjes er zijn, ben je net zo onzichtbaar als de menselijkheid van Geert Wilders.

3) Bij je vrienden
Precies volgens plan zullen er in de beginjaren van je dertigerschap steeds meer stelletjes om je heen bezwijken aan het ouderschap. De eerste baby zal worden geboren en voor je het weet verruil je het herhaaldelijk bellen van jullie dealer op ongezellige afters voor een glutenvrije brunch op zondag in een kindvriendelijk café. En ondanks dat jij je best doet om te levelen met je vrienden die tegenwoordig twee weken van te voren een oppas moeten regelen als ze op een dinsdagavond naar de nieuwe Marvel-film willen, voel je dat de kloof tussen jullie steeds groter wordt. Jij zoekt je heil bij kinderloze vrienden die nog weten wat plezier is en zij trekken meer naar gelijkgestemden op het schoolplein toe. Als je niet heel snel wat kinderen gaat fokken, kan je deze vriendschap op je tergend lege buik schrijven.

4) Bij je Facebook-vrienden en kennisjes
Ondanks dat je de dagelijkse foto's van hun baby Noah op Facebook trouw blijft liken word je de laatste tijd niet meer gebeld voor etentjes of weekendjes weg met je kennisjes. Het verschil met je goede vrienden is dat deze kennissen net iets verder van je af staan en daarom ook meer schijt hebben aan jou en je zielige leven zonder strontluiers. Ze zien jou al gauw als een slechte invloed, een schim uit het verleden en misschien zelfs als een losbandig persoon die moeite heeft met volwassen worden. Ga er maar van uit dat ze wel eens over hebben je gefilosofeerd zonder dat je erbij zat. En dat de zin 'Ach, die moet gewoon snel een leuke vent/meid vinden en dan komt het wel goed' is gevallen. Zolang jij nog single én kinderloos bent, ben je voor deze mensen net zo interessant als een restje hondenstront in het profiel van hun comfortabele wandelschoen.

DISCLAIMER: er bestaan gelukkig ook heel veel mensen die verdraaglijk zijn gebleven na het doorknippen van een navelstreng.