Letterlijk iedereen zou er beter van worden als we minder gaan werken

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Is er iets onnodiger dan op (thuis)kantoor je tijd gaan uitzitten, ook al heb je allang je werk af? Iedereen zou baat bij kortere werkweken en kortere werkdagen hebben.

Wat is dit?

In theorie werkt een baan als volgt: je verricht bepaalde taken in ruil voor geld. Hahaha! Het idee dat dit ook in de praktijk zo zou werken. Want: nee. Een baan in Nederland betekent dat je 8 uur lang aanwezig bent op je werk of nu achter de laptop, en geen seconde korter, en oh ja: als je in dat tijdsbestek ook nog je taken kunt uitvoeren: fijn. In Nederland doen we namelijk niet aan Je Werk Doen maar aan Je Werkdag Uitzitten En Wanneer Mogelijk Ook Je Werk Doen.

Waarom is het zo Nederlands?

Tijd is — naast een van de grootste wetenschappelijke mysteries van het universum — geld. Dus als je voor het einde van de werkdag naar huis gaat, zelfs als je je taken allang netjes hebt afgerond, dan voelt je baas zich financieel in zijn welvarende aars genaaid. Dus wat doe je? Je blijft op kantoor hangen. Dat je je werkdag uitzit door je baas op kosten te drijven met het leegsnacken van de bedrijfskoelkast, dat doet er allemaal niet toe. Als je maar BLIJFT!

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

In Nederland word je gezien als harde werker als je je houdt aan twee regels: 'Op tijd aanwezig zijn' en 'Niet voortijdig naar huis gaan'. Je kunt de hele dag geen fuck uitvoeren en alsnog gezien worden als workaholic als je een kwartier na einde werkdag nog achter je computer zit. Dus als je ver wilt komen in het Nederlandse bedrijfsleven, beste nieuwe Nederlander: richt je op de klok, en niet op onnodige uitsloverij als 'je werk doen'.