Waarom blijven we op kantoor de tijd uitzitten als je werk allang af is?

Waarom blijven we op kantoor de tijd uitzitten als je werk allang af is?

Beeld: Hanna Whittle & Nathan Stuger

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

In dit deel: op kantoor de tijd uitzitten, ook al heb je allang je werk af.

Wat is dit?

In theorie werkt een baan als volgt: je verricht bepaalde taken in ruil voor geld. Hahaha! Het idee dat dit ook in de praktijk zo zou werken. Want: nee. Een baan in Nederland betekent dat je 8 uur lang aanwezig bent op je werk, en geen seconde korter, en oh ja: als je in dat tijdsbestek ook nog je taken kunt uitvoeren: fijn. In Nederland doen we namelijk niet aan Je Werk Doen maar aan Je Werkdag Uitzitten En Wanneer Mogelijk Ook Je Werk Doen.

Waarom is het zo Nederlands?

Tijd is — naast een van de grootste wetenschappelijke mysteries van het universum — geld. Dus als je voor het einde van de werkdag naar huis gaat, zelfs als je je taken allang netjes hebt afgerond, dan voelt je baas zich financieel in zijn welvarende aars genaaid. Dus wat doe je? Je blijft op kantoor hangen. Dat je je werkdag uitzit door je baas op kosten te drijven met het leegsnacken van de bedrijfskoelkast, dat doet er allemaal niet toe. Als je maar BLIJFT!

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

In Nederland word je gezien als harde werker als je je houdt aan twee regels: 'Op tijd aanwezig zijn' en 'Niet voortijdig naar huis gaan'. Je kunt de hele dag geen fuck uitvoeren en alsnog gezien worden als workaholic als je een kwartier na einde werkdag nog achter je computer zit. Dus als je ver wilt komen in het Nederlandse bedrijfsleven, beste nieuwe Nederlander: richt je op de klok, en niet op onnodige uitsloverij als 'je werk doen'.