Waarom kan niemand lekker kakken op vakantie?

Beeld: Hanna Whittle

Je kijkt al maandenlang uit naar je backpack-reis door Zuidoost-Azië met drie van je beste vriendinnen. Voor je de deur uitloopt check je of je jouw portemonnee bij je hebt, zorg je ervoor dat je vliegticket paraat is en draai je even je laatste drol op je vertrouwde huistoilet. Want die ga je het meeste missen.

Hoe kan het toch dat de stoelgang van de meeste mensen compleet verstoord raakt op vakantie?

1) Je poept alleen soepeltjes op toiletten die je gewend bent

Jij was vergeten dat elke wc in Azië bewoond is door minstens vijf tarantula's die je met acht ogen aankijken. En je bent bang dat er een slang uit die pot klimt en zo je kont in glipt. Daarnaast is elke wc al minstens tien jaar niet schoongemaakt waardoor je uitglijdt over alle slappe kak. Nadat je vijf dagen niet gepoept hebt maar wel normale porties voedsel naar binnen werkt, raak je lichtelijk in paniek. Het lijkt alsof je een flink eiwittekort hebt maar eigenlijk is je buik redelijk hard, dik en opgeblazen door de opgehoopte poepenzymen. En het rare is dat je ook echt het gevoel hebt alsof je niet hoeft.

2) Je wil je niet verlagen tot het niveau dat mensen denken dat jij poept

Zelfs als je plast ben je bang dat mensen denken dat je aan het poepen bent. Daarom druk je die plas ook met een noodvaart uit je vagina zodat je zo snel mogelijk terug kan keren naar je vrienden op het terras. Maar als je wel echt moet poepen probeer je dit zó snel te doen dat je jouw drol half afknijpt omdat het je te lang duurt waardoor je verdrietig en onvoldaan verder moet me je leven. En als je wel een keer het idee hebt dat je lekker bezig bent op die wc-pot, dan hoor je de deur van het wc-hokje naast jou. Meteen trekt die drol zich weer terug en hij is ook niet van plan om voorlopig nog naar buiten te komen. Maar ondertussen loop jij wel de hele dag krom van de buikkramp. Je vrienden vragen zich af waarom je Gollem imiteert.

3) Je ritme is naar de klote

Normaal poep jij elke ochtend voor je gaat douchen. Maar jouw ritme is op vakantie gewoon even net wat anders, waardoor poepen ook niet meer hetzelfde als in je vertrouwde huiselijke omgeving. Daardoor moet je opeens middenin een ritje met de tuktuk ineens HEEL nodig poepen. Komt vooral door die halve pot sambal die je net door je rijst hebt geflikkerd. Geen kans van slagen dat het deze vakantie nog goed gaat komen met jouw poep-ritme.