Is er een grotere rat op tv dan Johan Derksen?

Beeld: Nathan Stuger

Iedere maandag en vrijdag wordt er op RTL 7 in het tv-programma Voetbal Inside een fossiel opgegraven met de naam Johan Derksen. Daar levert deze mislukte voetballer commentaar op voetbal, maar veel vaker ouwehoert hij slap. Hard wordt hij namelijk al sinds de tijd van Ruud Gullit met een rasta niet meer.

Welkom in de wondere wereld van een man wiens neusharen zelfs Erdogan de stuipen op het lijf jagen.

Johan houdt van voetbal tot er Marokkanen in het spel zijn

In zijn tijd als wereldberoemde speler bij sensationele clubs als VV Rolder Boys uit Drenthe viel Derksen vooral op door te schoppen tegen spelers die beter waren. Misschien komt daar zijn afkeer jegens Marokkaanse voetballers vandaan? Hij is niet alleen verhuisd uit Gouda, omdat er 'veel Marokkanen wonen', maar vindt te veel Marokkanen bij amateurclubs die niet in hun blote kont douchen ook een probleem waar 'nooit eerlijk over wordt gesproken in dit land'. Nee Johan, er wordt inderdaad nooit over Marokkanen gesproken in dit land. Als je oren bedekt worden door de natte vacht van een overleden grijze cavia.

Johan is zo homofoob dat hij iedere kans op een make-over kan shaken

Johan, die iedere week hysterisch over alles behalve voetbal krijst, vindt homo's 'overgevoelig'. Daarnaast mogen we van hem 'niet net doen alsof het normaal is' dat de Vlaamse verslaggever Boudewijn van Spilbeeck voortaan als vrouw door het leven gaat. Tsss. Wat niet normaal is, is dat homo's en transvrouwen -en mannen zich nog steeds moeten verbergen, omdat types als de VI-mannen ze abnormaal vinden. Bovendien is homo's en transvrouwen dissen helemaal niet in Johan's belang. Als hij zijn toon zou matigen, zouden ze er misschien voor kunnen zorgen dat hij er niet langer uitziet als een vogelverschrikker. Als ik mijn perenoogst tegen plunderende vogels zou moeten beschermen, zou ik wel weten wie ik moest bellen.

Johan is allergisch voor mondige, zwarte vrouwen

Je zou verwachten dat iemand naar wie de hitserie The Walking Dead is vernoemd niet over andermans uiterlijk zou beginnen. Toch vindt Johan het geinig om Sylvana te beschrijven als 'dat hysterische vrouwtje Simons dat zo trots als een aapje door het land rent'. Als Wilfred Genee hem er op wijst dat de juiste uitdrukking 'zo trots als een pauw' is, antwoordt het fossiel 'ze lijkt helemaal niet op een pauw'. Classy, een zwarte vrouw met een aap vergelijken. You really wanna go there, Johan? Als enige man op aarde die lelijker werd toen hij afviel?

Johan vindt seksueel misbruik lachen, gieren en brullen

Bij Voetbal Steentijd is seksueel misbruik lollig! Nadat Jelle Brandt Corstius in de media vertelde over zijn herinnering aan een verkrachting door een ex-collega, barstten Johan en zijn VI-collega's Genee en Van der Gijp in lachen uit. Het bleef niet bij lachen. Volgens Johan kwam Corstius 'nu het een hype is, ook met een interessant columnpje'. Waar Johan's irritatie voor #MeToo vandaan komt, is onduidelijk. Misschien herinnert het hem aan die traumatische keer dat hij dacht dat Yolanthe naar hem knipoogde, terwijl Wesley Sneijder achter hem stond? Hoe dan ook, als 't toch niet over voetbal gaat, verander de naam van het programma gewoon in Veestal Inside.

Johan zou iedere week een stijve krijgen van de ophef die hij veroorzaakt als dat technisch nog mogelijk was

Voor Johan weer eens iets racistisch, seksistisch of homofoobs uitwerpt, zegt hij standaard 'we zullen zeker weer heel Nederland over ons heen krijgen'. Dat is precies de drijfveer van deze eenzame, lelijke man in te grote naar sigaar meurende jasjes uit de kringloopwinkel. Hij snakt naar ophef. Het geeft hem het gevoel dat hij ertoe doet. Het doet hem zijn grootste verdriet vergeten: de enige Johan is Cruijff.