Joan Franka, ben jij dood of gewoon druk met andere dingen?

Beeld: Hanna Whittle

Van sommige mensen vraag je je echt af waar ze toch zijn gebleven. Er zijn verschrikkelijk veel semi-bekende Nederlanders die ooit breed lachend in de Story stonden te poseren met een hand op hun heup en nu nergens meer te bekennen zijn.

Daarom gunnen we ze nog één laatste keer in de spotlights!

Deze week: Joan Franka

Waar moeten we haar van kennen dan?

Ze schopte het tot de 4e liveshow in de zoveelste talentenjacht ontsproten uit het onnavolgbare brein van John de Mol: The Voice of Holland. Schijnbaar maakte ze daar een onuitwisbare indruk met o.a. een eigen interpretatie van Foolish Games die het zelfs tot nr. 42 in de Single Top 100 schopte! Dit wapenfeit zorgde er mogelijk voor dat ze Neerlands trots mocht verdedigen op de meest prestigieuze muzikale aangelegenheid ter wereld: het Eurovisie Songfestival. Versierd met een indianentooi (waar je haar misschien nóg beter van kent), die bij gebrek aan creativiteit wekenlang de gehele vaderlandse pers bezighield, besteeg ze het podium, pielde aan haar gitaar en kraaide vier minuten lang valse noten richting een miljoenenpubliek. Zoals zoveel misdadig slechte acts voor en na haar sneuvelde ze in de halve finale. Een illusie armer en ervaring rijker. Om het drama compleet te maken raakte ze daarna ook nog in de financiële malaise wegens contractbreuk door platenbonzen die haar probeert te beroven van elke vorm van autonomie. What's new? Mede door deze slepende kwestie en de eerder vergaarde fame belandde ze volgens eigen zeggen op een ''artistiek dood spoor'', maar hervond zichzelf in Parijs. Alwaar zij vermoedelijk zingend en dansend door de banlieues trok om het een beetje gezelliger te maken en ging ''dansen onder de Eiffeltoren''.

Waar de fuck is ze nu eigenlijk mee bezig?

Ja goeie vraag! We hadden werkelijk waar geen idee, maar in 2014 begon ze aan de Herman Brood Academy in Utrecht, waar ze pas geleden afstudeerde met een 8.7! Wat een talent zeg. Verwacht haar binnenkort dus bij DWDD. In een schokkende, onverwachtse move kwam ze ook met een nieuwe naam: met Luba the Baroness probeert ze die vieze nasmaak van het te vroeg gepiekte sterrendom weg te spoelen en voet aan wal te zetten met de experimentele samenvoeging van muzikale genres onder de noemer 'sci-fi surf rock'.

Hebben we nog een leuke boodschap voor d'r?

Toi, toi, toi, voor ons zal je altijd Joan blijven!