Deze jazz-luisteraars vertellen waarom ze in godsnaam naar jazz luisteren

Heb je je altijd al afgevraagd waarom iemand in godsnaam naar jazz zou luisteren? We vroegen het aan de onderstaande mensen.


Stephanie (31)

Mijn oma was een schat van een mens, maar zoop zichzelf wel dagelijks de vernieling in. Op kerstavond viel ze een keer straalbezopen op de grond, vlak voor de piano. In de vijf minuten die volgden probeerde ze zich op te hijsen aan de pianotoetsen terwijl de rest van de familie schaterlachend toekeek. Als ik naar jazz luister moet ik denken aan mijn lieve dronken oma, spartelend op de grond als een hopeloze schildpad die ongecontroleerd op de pianotoetsen ramt. Ik was vier.


Abdul (29)

أنا المسجون في غوانتانامو ويتعرض للتعذيب يوميا من قبل أصوات شيء أستطيع أن أصف أفضل ما البوق التي تخصم ضد إرادته. الحراس الذي يطلق عليه في بلدي الجاز. *

*Ik zit gevangen in Guantanamo Bay en word dagelijks gemarteld door de klanken van een trompet die tegen zijn wil wordt afgetrokken. De bewakers noemen het volgens mij jazz.


Sandy (36)

Ik werkte ooit in een muziekwinkel in Italië en moest een keer een groot aantal instrumenten vervoeren met een vrachtwagen. Ik was helaas nogal dronken (Italiaanse wijn!) en ben toen van de weg geraakt. In mijn helse val van een berghelling schepte ik een nestje jonge konijnen. Ooggetuigen noemden dit geluid van de rammelende instrumenten in het laadruim gecombineerd met die schreeuwende konijnen jazz.


Ton (64)

Ooit een jazz-cd gekregen bij twee pakken Douwe Egberts. Wanneer mijn vrouw weer eens zegt dat ze hoofdpijn heeft als ik een wipje wil maken zet ik die cd op. Hij gaat pas af als ze bovenop me zit. Een beter medicijn tegen hoofdpijn heb ik nog niet gevonden.


Pieter (53)

Ik werk in een fabriek waar oude instrumenten in een soort grote gehaktmolen worden gegooid zodat ze kunnen worden samengeperst en verwerkt tot bouwmateriaal. Soms komt er een man met een microfoon langs om de geluiden van die instrumenten op te nemen als ze die gehaktmolen ingaan. Toen ik hem pas geleden vroeg waarom hij dat deed, zei hij dat hij die opnames dan uitbracht onder de naam jazz. Ik vond het allemaal prima.