Vijf dingen die we ons allemaal nog wel herinneren van de jaren 90

Je weet dat je bent opgegroeid in de jaren 90 als je je deze dingen herinnert.

1. Pikachu

Alleen al die rode wangetjes zorgen ervoor dat we Pikachu, de bekendste Pokémon, nooit zullen vergeten.

2. De Bosnische burgeroorlog

De burgeroorlog in Bosnië brak in 1992 uit als gevolg van het uiteenvallen van Joegoslavië en het uitroepen van de onafhankelijkheid van de republiek Bosnië-Herzegovina. Dit heeft vreselijke gewelddadige gevolgen gehad die we ons nog allemaal zullen herinneren.

3. De verschrikkelijke genocide in Rwanda

De Rwandese genocide was een volkerenmoord die in 1994 plaatsvond in het Afrikaanse land Rwanda, als reactie op de aanslagen op de presidenten van Rwanda en Burundi. Verschrikkelijk, en voor altijd in ons geheugen gegrift. Net als de trollen met het neonkleurige haar, die dit lijstje net niet hebben gehaald.

4. De Game Boy

Hoeveel duimen zijn er niet versleten op dit legendarische staaltje jaren 90-technologie? Het gevoel dat je kreeg als je voor het eerst een nieuwe game cartridge in je Game Boy stak is minstens zo onvergetelijk als het bloedbad van Luxor in Egypte in 1991, uitgevoerd door Gama'a al-Islamiyya en de Egyptische Jihad, waarbij 58 toeristen om zijn gekomen.

5. De Cartoon Express met Anniko van Santen

Wie herinnert zich niet hoe de Cartoon Express werd onderbroken voor een extra nieuwsuitzending over de dood van Lady Di? Diana’s chauffeur had te veel gedronken en verloor de controle over zijn voertuig in een poging om met hoge snelheid aan de paparazzi te ontsnappen. Je bent voor altijd in onze herinneringen, Lady Diana Spencer. Net als Captain Planet, Pinky & The Brain en de Samurai Pizza Cats.

Eervolle vermeldingen: Flippo’s, de bomaanslagen in Bombay van ‘93, Marc Dutroux, klaparmbandjes.