Dit zijn onze favoriete herinneringen aan Jamba!

Beeld: Hanna Whittle

Alles was anders in 2004! We zaten massaal te cyberseksen op de TMF Chat op Kanaal Gelderland en als je niet met een pedofiel aan het msn'en was, was je wel de hele dag aan het sms'en op je Motorola Razr met je jeugdneukertje Bartho. Iedereen liep rond met verschillende soorten mobiele telefoons in de domste kleuren waarmee je elkaar altijd de ogen uit probeerde te steken op het schoolplein. Ladyphones, schuiftelefoons van LG, flipphones, dikke Blackberries, uitklaptelefoons, van die classy lange Sony Ericsons en dikke Nokia's waar we verveeld Snake op speelden. Maar waar je nog veel hogere ogen mee gooide in 2004: een keiharde Jamba-ringtone die uit de broekzak van je Indian Rose schalde! Wat een vrolijke onbezorgde tijd was dat.

Kunnen we niet met z'n allen gewoon weer een Jamba-ringtone nemen en onze stille, identieke telefoons ff inruilen voor wat warmte, domme tracks en fun? Deze bijvoorbeeld:

1) Het Meisje met de Prei, een soort zingende Rens Kroes

Maar waarom ze niet gewoon met dumbbells in plaats van een prei aan de slag gaat zoals elke zichzelf respecterende hardbody? Who knows? En toch staat deze meid symbool voor een veel onbezorgder tijdperk. Het idee dat je vroeger lekker in de trein naar de Megafestatie zat, door je moeder werd gebeld en de hele coupé mee kon genieten van deze dope track omdat je Pocketline Swing onder in je Kipling lag, is nu behoorlijk unreal. Tegenwoordig wordt er al naar je gesist als je het waagt om te ademen in de stilte-coupé.


2) Sweety the Chick, dat kuiken dat je zo naar een kip 9 met zoetzuur deed verlangen

Mensen gingen zo verschrikkelijk hard op dit brutale kuiken. Bijna 15 jaar na dato is nog steeds niet duidelijk waarom, maar hele volksstammen, van Noordoost-Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen hadden massaal een telefoon die het geluid van een ge-autotunede kip produceerden als ze een mms'je ontvingen van hun Kevin. Wat je dan deed? Hoppa, naar de Albert Heijn om beltegoed te kopen met je zuurverdiende kleedgeld en het in een dag helemaal op-sms'en. Terwijl we nu alleen een sms versturen als weer geld moet worden ingezameld voor een of andere tsunami of wanneer we willen stemmen voor het Junior Songfestival.


3) Snuffie Bunny, een konijn met sexy kinderstemmetje

De 2000's waren zo onschuldig! We waren net van Dutroux af en Robert M. zat nog lekker ver weg in het koude Letland rond speeltuinen te sluipen. Wisten wij veel dat er een konijn tussen die ringtonereclames zat die onze kinderen aan het seksualiseren was? Snuffie Bunny zingt een behoorlijk smerige tekst over elkaars schatjes zijn, lekker intiem knuffelen en elkaar stevig vasthouden... Ew? Niet heel vreemd dus dat dit echt een MONSTERHIT onder zowel kinderen als pedo's was.


4) Schnappi, de kutste krokodil van het Noordelijk Halfrond

Ik ben Schnappi, de kleine krokodil. Heb scherpe tanden, ik knijp je in je bil. Schni, schna, Schnappi, Schnappi, Schnappi, Schnapp. Fuck Fluitsma en Van Tijn, dit nummer heeft zoveel mensen samengebracht. Hele aula's vol naar Axe en Impulse riekende middelbare scholieren zongen mee met deze vrolijke chanson, uitgevoerd door een kleine Duitse meid. Toen we ook nog eens een eigen, Nederlandse versie kregen, was het hek helemaal van de dam. Dat dit fictieve reptiel lichamelijk geweld verheerlijkt in deze hitsong doet er even niet toe. Soms brengt pijn mensen gewoon dichter bij elkaar!


5) Iedereens favoriete racistische karikatuur, Achmed the Dead Terrorist

En meteen ook iedereens favoriete Achmed! Ondanks z'n loei-irritante snerpende stem en het feit dat 'ie een handpop is en de hand van een domme comedian in z'n reet had was Achmed OVERAL in de golden years van de ring- en smstones. Deze guy is jaren na dato nog door dronken heteromannen op tuinfeesten geïmiteerd. Een mooie tijd waarin je nog gewoon dode terroristen na kon doen zonder meteen door de AIVD te worden getarget!


6) Wow, deze kikker was zó gek, dat hij besloot z'n naam te veranderen in Crazy Frog!

Om te benadrukken hoe verschrikkelijk ludiek deze out-of-the-box denkende amfibie in het leven stond, droeg hij niet alleen een helm maar ook nog eens een vintage pilotenbril! Een kikker met stijl en klasse! Daarnaast was z'n natte huid niet saai groen of strontbruin zoals basic kikkers, maar metallic lila. Tel daarbij op dat Crazy (voor vrienden en intimi) ook nog eens enorm muzikaal was en een belachelijk grote hit had met z'n goede vriend Axel F, waar je tot op de dag van vandaag nog een goedlopend huisfeest mee lam kan leggen. Party on, Crazy Frog!