Wat moet je doen als je jaloers bent op het succes van je vrienden?

Je houdt veel van je vrienden, maar er komt een moment dat ze je vertellen over een nieuwe baan, een nieuwe geliefde of een nieuwe woning met dakterras, waarop je van binnen sterft van jaloezie. Hoe ga je daarmee om?

1) De krampachtige lach

“O mijn god, je hebt een stage geregeld bij designstudio GraphicTimez? Daar had ik ook bij gewild! Wat heerlijk voor je!” zeg je. Ergens meen je dat, maar ergens voel je ook dat je deze persoon, die je al kent sinds de brugklas, opeens een afgrijselijke gebeurtenis toewenst. Deze conflicterende emoties uit je het beste door breed te glimlachen, terwijl je je kaken strak op elkaar klemt. Zo: 😬 Als je het goed doet, lijken je ogen dood en raadt de tandarts je de volgende keer aan een bitje te nemen.

2) Het eerlijk benoemen

Je vriendin was één van de weinigen die contact bleef zoeken toen je die vreemde huidaandoening had. Nu heeft ze net haar nieuwe boek uit, terwijl jij veel eerder was begonnen met schrijven. Jij hebt nog niet eens één hoofdstuk af, en zij noemt tegenwoordig andere schrijvers alleen nog maar bij voornaam.

Dat is natuurlijk een beetje gek, dat je je zo voelt, want je zou juist dolblij voor haar moeten zijn. Je lost het op door het eerlijk te benoemen en overdreven grappen te maken. “Jeetje, wat goed voor je!” zeg je. “Wat uitstekend! Ik hoop wel dat je tieten verschrompelen en eraf vallen, maar ik gun het je hoor! Geintje. Haha. Nee, ik hoop dat je een niet-besmettelijke vorm van ebola krijgt, hehe. Snap je? Ik ben zó jaloers.” Je vriendin zal rustig knikken, met een beleefde glimlach, en dan met haar nieuwe vrienden beginnen te whatsappen.

3) Drank

Je vrienden zijn je vrienden vanwege jullie gedeelde liefdes en interesses, waar je het over hebt terwijl je drinkt. Soms gebeurt het dat iemand tijdens zo'n vriendschappelijke drinksessie aankondigt net een nieuw huis op een toplocatie te hebben gekregen voor maar 350 euro in de maand. Je hoest en spuugt het bier terug in je glas. Je denkt aan je eigen krot buiten de ring, waar je 800 euro per maand voor betaalt, en je wilt dat jij dat nieuwe huis van je vriend krijgt.

De oplossing voor die duistere gevoelens staat in alle 33 centiliter glorie voor je op tafel. Drank. Drink het. Na een paar bier bedenk je je dat je een kleinzerige zeikerd bent en dan wordt die kille hand wat warmer en laat iemand een bierscheet en dan lachen jullie.

4) Fatalisme, escapisme

Je wilde zelf al vanaf je zestiende een kindje, maar nu, op je 25ste, blijkt dat je goede vriendin zwanger is, en jij niet. Dat doet pijn. En het doet driedubbel pijn, want het is je beste vriendin en je hebt het er vaak met haar over gehad, en je zou zo blij voor haar moeten zijn. In plaats daarvan ga je op bed liggen huilen en The Martian 2015 720p BluRay x264 AAC-ETRG kijken. Na een week gaat het wel weer, als je je bedenkt dat je nog wat langer met minder verantwoordelijkheid kunt leven. Wat is de tip? Er is geen tip. Soms moet je lijden.

5) Plaatsvervangend leven

Je had allang stiekem de hoop een keer te mogen dj’en in jullie favoriete club, maar nu kondigt je maat aan dat hij daar mag draaien, komende vrijdag. Je bloost. “Maar hoe, hoe ben je daar aan gekomen?” sputter je. “Gefeliciteerd trouwens,” pers je er nog net uit. “O, je weet wel,” zegt je vriend nonchalant, “ik sprak laatst een dude op een feestje, en die was weer een bekende van de programmeur, en nou, van het een kwam het ander.” Je slikt even iets weg en omarmt dan dit moment, door in alles met je vriend mee te leven. Je vraagt mee te denken over zijn muziekselectie, je liket al zijn posts en foto’s en staat uiteindelijk vooraan te joelen als hij draait. “Zijn jullie vrienden?” vraagt een meisje dat ook vooraan staat. Je knikt trots.

6) Lotgenoten vinden

Liefde is een verdorven geit die onverwachtse sprongen maakt. We weten niet precies wat dat betekent, maar we weten wel dat het hard zuigt als jij geen liefde vinden kan, en je vrienden wel. De oplossing ligt erin vrienden te worden met de liefde van je vriend. Je verdriet over je eigen liefdesleven wordt er niet minder om, maar misschien is die persoon gewoon heel leuk. En mocht dat niet zo zijn, haal dan hoop uit het volgende feit: alles kan kapot.