Hey student, geef gewoon toe dat je op uitwisseling wilt om naar de klote te gaan

Beeld: Hanna Whittle

Tegenwoordig voelt iedere student zich verplicht om een half jaar in het buitenland te studeren. Meestal in Europa (de Erasmus uitwisseling), maar waar precies maakt niet echt uit. Zolang deze plek maar ver verwijderd is van hun eigen sociale kring, hun saaie hogeschool, hun deprimerende studentenkamertje en het hoofdkantoor van suikeroom DUO.

Uitwisselingsstudenten doen vaak voor het thuisfront en hun school alsof ze hartstikke druk zijn met de taal leren van het gastland en alsof ze non-stop aan het graven zijn in de haarvaten van de Litouwse cultuur. Maar nog het meest alsof ze een half jaar lang kostelijk uitgedaagd worden door hun studie Middeleeuws Keramiek, Livonische Diademen en Oost-Galicische Stalactieten in Pruissisch Perspectief 1760-1763 aan de Universiteit van Heidelberg. Ze hebben nou eenmaal zo'n ongekende leergierigheid en open blik! Na afloop zullen ze keer op keer lekker pochen over hoe goed een buitenlandstudie op hun cv staat, hoe zelfstandig ze zijn geworden, hoeveel internationale vrienden ze hebben gemaakt en dat ze zó goed genetwerkt hebben dat er overal op aarde wel een baan op ze ligt te wachten. En tot acht jaar na dato beginnen ze ieder gesprek met: 'Oké luister. Toen ik in Bologna woonde...'. Ze hebben ook zo veel geleerd, dat laat je niet zomaar los!

Hoe verrijkend en life-changing deze uitwisseling ook klinkt, in werkelijkheid is studeren in het buitenland gewoon een hele chille, lange vakantie. Dit semester lijkt verdacht veel op iedere RTL5-realityserie in een zonnig oord - zo'n zuipvakantie waar deze studenten doorgaans hartelijk op neerkijken. Kijk of je de gelijkenissen herkent tussen Oh Oh Daar Gaan We Weer en de uitwisseling van Jaylinn (21), die haar lever ombracht aan de Universiteit van Bratislava:

Ze gaat naar een plek in Europa die haar niets boeit, zo weet ze zeker dat ze na zes maanden zuipen niets van de cultuur heeft gemist

Op zoek naar een bestemming speurde Jaylinn websites van universiteiten af, aan de hand van belangrijke educatieve vragen als: 'Hebben ze een aansluitend programma op mijn studie?', 'Kan ik boeken en handige multomappen betalen met iDEAL?' en 'Is er de mogelijkheid om nevenactiviteiten te doen bij de studentenvakbond, het weekblad en de Statuten en HR Commissie?' Doorslaggevend bleken echter de antwoorden op: 'Gaat m'n ex Roy daar nou ook heen?!', 'Zijn daar meer zonuren dan in Tilburg?', 'Hoe duur is de wodka?', 'Hebben ze daar wodka in handig mee te nemen kartonnen pakken?', 'Is het daar normaal om af te dingen op je huurprijs?', 'Zijn er lekkere, bebaarde mannen?', 'Vallen die mannen wel op blonde vrouwen?' en 'Is pep legaal?'. RTL5, dit is je doelgroep toch?

Eenmaal daar doet ze haar naam 'Het Beest van Blanes' weer eer aan

De Europese Unie geeft Jaylinn een beurs om zichzelf een beetje in leven te houden. Wat de EU niet weet is dat dit bedrag bij aankomst in Bratislava meteen wordt opgemaakt aan rondjes Jägerbombs in reageerbuisjes. Deze staafjes gif deelt ze met een groep oppervlakkige Spaanse studenten waar meteen een klik mee ontstaat. Ze hebben dezelfde intellectuele interesses, zoals het woord 'proost' in heel veel talen naar elkaar schreeuwen. Op dag één vervallen daarmee Jaylinn's ambities, manieren, serieuze interesses en motivaties om ijverig te studeren in lomp vakantiegedrag. Nadat José Antonio haar vertelt dat Club Arena iedere middag happy hour heeft, schrijft ze zich acuut uit voor de intensieve taalcursus Slowaaks. In plaats daarvan gaat ze zes maanden lang, iedere middag absint uit Spaanse mannennavels drinken, terwijl LMFAO's 'Sexy and I Know It' door de speakers knalt. Ook schrapt Jaylinn burchten, musea en oorlogsmonumenten van haar culturele ontdekkingstour en vervangt deze door onorthodox veel seks met mannen uit alle windstreken. De buitenlandstudie van Jaylinn is er een naar het Europese geslachtsdeel. Noem het een gezellige vleesproeverij. Hey RTL5, ik zie een nieuw format, wat denken jullie?

Haar uitwisseling eindigt met heel veel drama om heel erg weinig

Compleet volgens de vakantie-norm valt Jaylinn vlak voor haar tijd erop zit, als een blok voor een jongen: José Antonio van de happy hours. Omdat ze laatst zo'n goed gesprek hadden over tapas, paella en Licor 43, en prima seks hadden op de wc van Club Arena, maakt ze vast plannen om naar Madrid te emigreren. Helaas bleek de hartstocht maar van korte duur. José Antonio vertelt op zijn laatste nacht dat hij beerpongen met haar best leuk vindt, maar besloten heeft toch bij zijn Spaanse vriendin Lloretta te blijven (hij was haar effe zes maanden vergeten). Jaylinn is er kapot van en vingerverft met haar uitgelopen mascara de emotionele blogpost 'De tranen van Bratislava'. Zonder ook maar één studiepunt te halen gaat ze terug naar Nederland met een koffer vol liefdesverdriet, soa's, goedkope alcohol en slipjes met zaadresten.

RTL5, geef die meid nou ff een belletje.