Dit is hoe Nederlanders omgaan met natuurrampen

Beeld: Hanna Whittle

Was je het al bijna vergeten? Dat Irma - Miss Orkanica - een catastrofaal bezoekje heeft gebracht aan Sint-Maarten en andere eilanden in het Caribisch gebied? Geen zorgen, je bent niet alleen lieverd.

Dit is namelijk hoe wij Nederlanders zijn omgegaan met alle shit waar onze mede koninkrijk-bewoners laatst mee te maken kregen.

Fase 1: Een grote shockwave raast door het land omdat 'ons' koninkrijk is geraakt

Hoewel ze zich op de Cariben al een tijdje aan het voorbereiden waren op een apocalyps, krijgt Nederland pas een melding 1 minuut voor impact te horen dat Irma korte metten maakt met álle huizen op Sint-Maarten. De sociale media stromen gelijk vol met gechoqueerde Nederlanders die zich nog nóóit zo betrokken hebben gevoeld:

  • "Ik was in 2009 nog op Curaçao, het komt nu wel héél dichtbij. De tranen staan in mijn ogen. It could have been me."
  • "Ik kan me zó goed voorstellen hoe alle Nederlanders die daar wonen zich moeten voelen. De beelden doen me namelijk heel erg denken aan de watersnoodramp van '53. Daar heeft mijn oud-tante me wel eens over verteld."
  • "Ik heb ooit gezoend met een meid van Aruba, ik denk dat ik morgen maar thuis moet blijven om dit nieuws te verwerken."
  • "Wij bij de gemeente Bergen op Zoom houden de Irma-livevlog nauwlettend in de gaten op de beamer, zodat we op tijd zandzakken kunnen sturen naar het getroffen gebied."
  • "Na Parijs, Nice, Brussel, Stockholm en Londen is nu toch ook Nederland geraakt. Steun ons koninkrijk door een Nederlandse vlag als profielfoto-filter te gebruiken. Je suis Holland!"

Natuurlijk zijn er ook Hollanders die zich afzetten tegen medeleven, omdat ze al een andere storm voelen opkomen:

  • "Die Sint-Antillianen zijn alle winkels aan het plunderen heb ik gezien bij Hart van Nederland! En wij moeten daar straks onze belastingcenten naartoe sturen? Over mijn dead body zeg ik je!"

Fase 2: We gaan uitleggerige filmpjes kijken om te zien waar Sint-Maarten ook alweer ligt

Nu we zo betrokken zijn is het vooral zaak om zo snel mogelijk koninkrijksrelaties-expert en meteoroloog te worden. Daarom gaan we allemaal NOS op 3 en Willem Weveresque video's kijken over orkanen en Sint-Maarten. Terwijl de bewoners van het eiland hun daken zien wegvliegen, focussen wij ons vooral op vrienden imponeren met willekeurige feitjes:

  • "Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer hè! Sint-Maarten, Curaçao en Aruba zijn nu onafhankelijke Waddeneilanden. Hoe was je weekend trouwens?"
  • "Wist je dat de windsnelheid in het oog van een orkaan 0 is? Krijg echt zin om Twister of 2012 te kijken nu."
  • "Sint-Maarten is onze enige kolonie die aan Frankrijk grenst. Een triviantje!"
  • "Leuk hoor, je weekend. Maar wist je dat Irma de zwaarst gemeten orkaan ooit is op de schaal van Richter?

Fase 3: We gaan onze on-voor-waardelijke steun betuigen

Door het hele land voel je ze: de Serious Request vibez. De een deelt een artikel en de ander post vol trots dat 'ie 3 euro heeft gestort voor basic watervoorzieningen. We voelen dat we íets moeten doen, om te helpen! Wat leuks! Iets gezelligs! Iets samen met de familie of op RTL4! Misschien een lied om geld op te brengen? Ja een lied! Een veel te gezellig lied dat heel erg leuk en gezellig is om op te nemen. Een gezellige sing-a-long met bekende YouTubers over hoop en feest! Dit werkt heel erg goed voor het aantal subscribers, de kijkcijfers en het imago van vergeten bn'ers die op tv in een giro 5125-belpanel zitten. Je zou tijdens dit feestje bijna vergeten dat de bewoners van Sint-Maarten voor de komende jaren doomed zijn op alle fronten.

Fase 4: We wachten geduldig af tot alle Nederlandse toeristen veilig zijn

Irma is nou al een paar dagen ergens anders de boel aan het slopen, maar Sint-Maarten blijft nog steeds hot. Er zijn namelijk nog een handjevol Nederlandse toeristen op het eiland die al zeker 24 uur geen internet hebben gehad. Een schande. Gelukkig krijgen zij een vervroegde vlucht naar huis van de overheid. Voor ze aankomen wordt er nog ruim aandacht besteed aan compleet terneergeslagen Nederlanders die in december naar Sint-Maarten zouden gaan voor een vakantie. Zij vinden het 'belachelijk' van de reisorganisatie en eisen een schadevergoeding. Zodra de laatste Nederlandse toerist veilig voet zet op Schiphol, haalt het Nederland opgelucht adem en worden massaal orkaan-tracker apps verwijderd.

Fase 5: Sint-Maarten wordt gewoon weer die vergeten feestdag

De ravage op het eiland is niet te overzien, 41.000 mensen moeten hun leven vanaf de bodem opbouwen omdat er zo goed als NIKS meer staat. Geen water, voedsel, elektriciteit, werk, huis, mogelijkheid om weg te gaan. Maar gelukkig hebben Nederlanders in drie dagen tijd hun steentje bijgedragen! Dat betekent wel dat het nu even klaar is hoor. Nederlanders zijn ofwel 'ff Sint-Maarten-moe' of hebben nu al geen idee meer wie of wat Sint-Maarten is. "Gaan christenkinderen dan met lampionnen langs de de deuren?"