Het internettypetje van de week: de complimentenretweeter

Beeld: Hanna Whittle

Een complimentenretweeter is een specifiek soort Twitter-gebruiker die elk compliment aan zijn of haar adres met al zijn of haar volgers deelt. "Iemand zegt iets positiefs over me? LAAT ME ONMIDDELLIJK MET IEDEREEN DELEN HOE!!!"

Natuurlijk is het geen pretje dat je vroeger bij gym altijd als laatste werd gekozen, en dat je ouders niet kwamen opdagen bij je diploma-uitreiking. Of welke reden je ook mag hebben om jezelf te haten.

Als je een compliment retweet dan bereik je daar twee dingen mee.

Ten eerste: je weet weer even dat je ertoe doet. En dat voelt goed. Dat eeuwigdurende gevoel van waardeloosheid dat samengaat met gedachtes als 'Denise heeft mij aan de kant gezet omdat ik een walgelijk schepsel ben dat geen zuurstof verdient' of 'de maatschappij ziet mij als een tweederangs burger' of 'ik was een ongelukje' verdwijnt dan. Voor heel even. En heel even is je gepijnigde hoofd dan dus ontdaan van je knagende gevoelens van onzekerheid. (Totdat je in de gaten hebt dat niemand je retweet liket.)

Ten tweede: al je volgers zuchten geërgerd.

Natuurlijk is er niks mis met de emotie 'trots'. Je mag absoluut trots zijn op wat je bereikt hebt. Maar trots zijn, dat kun je ook doen in stilte, of in een WhatsApp-groep met mensen die daadwerkelijk met jouw lot bezig zijn. Waarom überhaupt op Twitter? Je gaat toch ook geen compliment onder een Instagram-foto screenshotten en dan als nieuwe foto plaatsen?

Je trots delen met al je volgers op Twitter is onbescheiden, luid, en je laat zoveel van je eigen onzekerheid doorschemeren dat iedereen er een beetje kriegelig van wordt. Alsof je ze allemaal in de oksel kietelt met een veer en verwacht dat ze 'WOW WAT GOED' terugzeggen. Dat is wat je dan doet. Dat is de complimentenretweeter.