Sorry, maar positieve en inspirerende quotes zijn vaak gewoon onzin

Het is onmogelijk om je social media te checken zonder dat je meteen doodgegooid wordt met inspirational quotes van moeders, tantes, oude basisschooljuffen en iedereen die onlangs gedumpt is. Op het eerste gezicht lijken het mooie lessen over het leven, maar nader onderzoek wijst uit dat deze quotes vooral onschuldig verpakte bullshit zijn. Dit zijn de grootste inspirational leugens.

Na regen komt zonneschijn

Met stip bovenaan staat deze feel good klassieker. Kijk naar Syrië waar het dag in dag uit bommen regent. Lees eens een column van Halina Reijn en je weet dat na regen helemaal geen zonneschijn komt. Dan weet je dat na regen soms een orkaan de boel nog verder kapot komt maken.

Geld maakt niet gelukkig

Als je oplet, zal je zien dat deze leugen inspirerende zin altijd uit de mond komt van een rijke stinkerd met perfect gebleekte tanden. Het zit namelijk zo, lang geleden heeft 1% van de rijkste pappies (en een handjevol mammies) in de wereld tijdens een vergadering in een geheim 50-sterren hotel op de maan afgesproken om deze inspirational quote overal en nergens te verspreiden om ons arme sloebers te brainwashen. Met succes! Het gezamenlijke vermogen van de rijkste 1% is groter dan het vermogen van de overige 99% van de wereldbevolking en dat komt allemaal door deze ene quote.

Je kan alles worden wat je maar wil als je maar hard genoeg werkt

Op de een of andere manier valt bij deze inspirational quote altijd een deel van de zin weg?! Het moet namelijk zijn 'Je kan alles worden wat je maar wil als je maar hard genoeg werkt... TENZIJ... je tieten hebt, maximaal gepigmenteerd bent, gevlucht bent uit een oorlogsgebied, een hazenlip hebt, valt op iemand van hetzelfde geslacht, een hoofddoek of baard (geen hipsterbaard, red.) draagt.' Weer anderen hoeven helemaal niet zo hard te werken om het te maken.

Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen

Dit is de gevaarlijkste van de inspirational quotes! Natuurlijk moet niet iedereen zichzelf zijn. Denk: Hitler, Sieneke.

Angst is een slechte raadgever

De mensen die deze onzin delen, hebben nog nooit een horrorfilm gezien. Anders zouden ze weten dat de personages die, als er een eng geluid klinkt, op onderzoek uitgaan altijd eindigen in een plas bloed. Je zou je in zo'n geval juist door angst moeten laten leiden! Als een terrorist jouw favoriete restaurant binnen komt rennen om iedereen lek te schieten, ga je toch ook niet je plas en schijt ophouden om in dialoog te gaan met deze gast? Laat die lichaamsvloeistoffen langs je benen sijpelen en ren voor je leven!

Op elke potje past een dekseltje

Als je in de veertig bent en nog steeds single dan weet je dat dit niet klopt. Toch krijg je dit dagelijks te horen om je geen totale loser te voelen. Trap er niet in. Er zijn nou eenmaal potjes waar geen dekseltjes op passen. Jij bent zo’n potje en als iemand je nog eens probeert te single-shamen moet je ze er maar fijntjes aan herinneren dat hun potje totaal uitgeleefd is, na al die dekseltjes.

Pluk de dag

'Carpe diem', oftewel 'pluk de dag', is wat Oprah-achtigen in je gezicht wrijven elke keer als je even geen zin hebt om iets te doen. Elke minuut van de dag moet volop geleefd worden, anders gooi je je leven weg. 'Ik slaap wel als ik dood ben', voegen ze er graag nog aan toe. Deze mensen slapen zo weinig door al hun activiteiten dat ze zijn gaan lijken op zombies uit The Walking Dead – de serie die jij op je gemakje bingewatcht op een dag dat zij van elke minuut KEIHARD AAN HET GENIETEN ZIJN. Wachten op de bus: PUUR GENOT. Belastingaangifte doen: FAN-TAS-TISCH. Begrafenisje pakken: JE VOELT WEER DAT JE LEEFT.