Hoe ga je om met de angst die je voelt tijdens het illegaal downloaden van een film?

Het is zaterdag, je ligt in bed. Je mond ruikt naar schraal bier met een vleugje voet, en je hebt zin om iets doms te kijken om jezelf er weer bovenop te krijgen. Wat heb je nog niet gezien? Transformers 3: Dark of the Moon, dan maar. Maar die heb je niet in huis, en hij staat niet op Netflix. Je kunt hem gratis downloaden, maar daar zijn verborgen psychische kosten aan verbonden. Dit is hoe dat gaat.

1. De beslissing nemen

Waar ben je bang voor? Je klapt je laptop open om de torrent te gaan zoeken, maar dan schiet er er een gedachte door je door vochtgebrek geslonken brein. Je zag laatst op nu.nl dat BREIN of Buma of Obama ofzo illegaal downloaden harder gaat aanpakken. Je weet het niet precies meer, maar het maakt je opeens bang. Moet je dit wel gaan doen?

Hoe stel je jezelf gerust? Je hebt een Pathé-pas, dus je had hem gratis in de bioscoop kunnen kijken toen hij draaide in 2011. Dan mag je hem nu toch ook wel downloaden? Je hebt er al voor betaald, op een indirecte manier. Is dit zo'n vergezochte theorie, edelachtbare?

2. De torrent zoeken

Waar ben je bang voor? Dat je internetprovider, zodra ze zien wat je aan het intikken bent op Torrentz.eu, direct Michael Bay belt, die vervolgens een helikopter laat neerstorten op je huis. The Rock stapt uit het brandend wrak om je vervolgens met je Macbook de schedel in te slaan. “How do you like them Apples!”, schreeuwt hij terwijl jouw bloed spetters op zijn gezicht maakt.

Hoe stel je jezelf gerust? Door de torrent in incognitovenster te zoeken. Dan komt NIEMAND er OOIT achter wat je aan het doen bent. De incognitoman lijkt je indringend aan te kijken. Je kijkt naar de camera bovenaan het scherm op je laptop en je bedenkt je dat je het ding nog eens moet afplakken. Je bedekt je tepels met je deken en surft dan naar je torrentsite om het bestand met de poëtische naam transformers.3.dark.of.the.moon.2011.1080p.brrip.1.7gb.yify.torrent te downloaden.

3. Het downloaden

Waar ben je bang voor?
Het procentbalkje begint zich eerst langzaam te vullen, maar dan steeds sneller, maar nog niet snel genoeg. Een vriend van je klapte laatst zijn laptop open in een airbnb in Duitsland toen het torrentprogramma nog aanstond. In Duitsland zijn de downloadregels veel strenger en een paar weken later kreeg de appartementverhuurder een boete van 500 euro. Doen ze dat in Nederland al?

Hoe stel je jezelf gerust? Het zou onrechtvaardig zijn als ik zo'n boete of celstraf zou krijgen. Transformers 3 is echt een slechte film, dat telt toch niet? Mijn favoriete regisseur is Werner Herzog. Ik heb Citizen Kane gezien en gewaardeerd. Waarom zou ik in godsnaam Transformers 3 hebben gedownload, meneer agent?

4. De afhandeling

Waar ben je bang voor? Je hebt de film gezien. Je geeft hem negen gapen op de schaal van snooze. Waar je hart wél sneller van gaat kloppen is het besef dat daagt zodra je VLC afsluit: het Torrent-programma stond nog open en je hebt een paar gigabyte aan rotfilm geupload naar anderen. Je verwijdert in paniek het bestand. “Hoe lang duurde dit al?” denk je. “Als ik maar geen boete krijg,” murmel je. Snel verwijder je ook de film van de harde schijf zelf. Het prullenbak-geluidje biedt deze keer weinig troost. Je bent opeens bang dat er mensen in Guantanamo zitten omdat ze ooit Transformers 2 Revenge of the Fallen (2009) BRRip XviD-HDTR hebben gedownload en de torrent een paar uur aan hebben laten staan.

Hoe stel je jezelf gerust? Dat waren vast Hongaren met namen als András Szabó, János Horvát. Maar ben je een Hongaarse man? Nee. Je bent gewoon een luie jongen die van films houdt. Een die hoognodig eens moet gaan douchen, bovendien.