Maak kennis met de 5 mensen voor wie een dagje IKEA dodelijk afliep

Beeld: Hanna Whittle

In het nieuws gaat het tegenwoordig alleen maar over futiele zaken als Laura Ponticorvo, gedoe in Aleppo, natuurrampen, global warming en racisme. Maar wat veel onwetende burgers niet weten is dat er elk jaar weer een handjevol dappere burgers sterft in de IKEA in Amersfoort. En niemand lijkt zich er druk om te maken.

Maar daar komt nu een eind aan. Vandaag eren we deze sterke mannen en vrouwen die in 2016 hun laatste adem in de Zweedse meubelgigant uitbliezen. Niet elke held draagt een cape.

Marja Hiemstra (61), parttime kledingverkoopster

Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat de exacte doodsoorzaak van Marja Hiemstra is. Wat wel duidelijk is, is dat Marja tamelijk vredig is gestorven op de kinderafdeling van IKEA Amersfoort. De goedlachse vrouw was samen met drie collega's van de Miss Etam in Hilversum 'een beetje aan het neuzen' en eigenlijk alleen op zoek naar een windlicht en kaasrasp. Toen er op 18 juni om 13.41 alarm werd geslagen in het filiaal, zat Marja vast in een hoogslaper op de kinderafdeling. Om precies te zijn in de buisvormige glijbaan die eraan vast zat. Brandweerlieden hebben nog gepoogd de hysterisch lachende vrouw met een cirkelzaag uit de buis te snijden, maar het mocht niet baten. Toen haar onderlichaam uit de glijbaan viel, ademde ze al niet meer. Marja's laatste woorden waren 'Ik ben zó melig, Tineke heb je nou al een foto gemaakt?' Volgens nabestaanden is Marja gestorven terwijl ze deed waar ze het meest van hield: lekker gek doen.

Johannes de Waard (78), professioneel opa

De oudste man die dit jaar in IKEA Amersfoort het leven liet was Johannes Cornelis Tinus de Waard. Johannes kocht in de 28 jaar dat hij er kwam eigenlijk nooit iets bij de IKEA, op het door hem zo geliefde ontbijt (slechts 1 euro!) na. Dag in, dag uit genoot hij van zijn grijze, hardgekookte ei, slappe croissant en natte plak kaas. Op 1 maart ging het mis. Het ontbijt werd deze ochtend niet geleverd. Iets met leveranciers, transport en nog wat termen die verbloemen dat een obese vrachtwagenchauffeur uit Dordrecht zich die ochtend had verslapen. Een woedende, grijze menigte keerde zich tegen het aanwezige IKEA-personeel. Uit getuigenverslagen blijkt dat Johannes de menigte aanvoerde terwijl hij met een leeg dienblad voor z'n hoofd zwaaide en incoherent en onverstaanbaar om zich heen schreeuwde. Tot de opstand hem fataal werd. Met een trillende vuist, vol levervlekken, sloeg de woedende senior een gat in de vitrine waar normaal de Zweedse gehaktballetjes in liggen te ontdooien. Door de pijn aan zijn vuist en hart raakte Johannes in shock en kreeg hij ter plekke een hartstilstand. IKEA-medewerkers waren niet welkom op zijn uitvaart maar waren eigenlijk toch ook nooit echt van plan om langs te komen.

Linda Trolla (24), Ikea-medewerker

Linda begon op haar 17e te werken bij IKEA, als schoonmaakster van de restauranttoiletten. Op haar 24e en na het tot drie keer toe uitstellen van haar studie mbo nagelstyliste, werkte Linda nog steeds bij IKEA Amersfoort met een nul-urencontract. Toen er een dun, secuur en opgeruimd Aziatisch meisje van 12 genaamd Yolissa bij haar kwam werken, dat na twee weken al een vast contract, dertiende maand en auto van de zaak kreeg, was de maat vol voor de ambitieuze Linda. Op de drukste dag van het jaar besloot de jonge Amersfoortse zichzelf aan het systeemplafond van Småland op te hangen met het roze glitter-springtouw van een klein en geschrokken bezoekertje. Haar baas gaf daags na haar uitvaart aan op het punt te hebben gestaan om Linda een vast contract aan te bieden.

Alonzo Martinez (8), werkloos en minderjarig

Alonzo liep op 6 mei het IKEA-filiaal in Amersfoort binnen met zijn korte beentjes. Het forse mannetje kwam die dag met maar één doel naar de meubelzaak: een stuk of zes hotdogs. Op de beelden is nog te zien hoe het opdondertje zijn IKEA Family-pas trekt en zo slechts 50 ipv 75 eurocent per hotdog betaalt. Eenmaal bij het sausstation aangekomen maakte de jongen aanstalten om ketchup én mosterd op zijn worsten te spuiten. Uit het niets wordt hij echter weggebeukt door een volwassen man met indrukwekkend postuur en een niet te lessen dorst naar mosterd. De grofgebouwde man was, aan de opzichtige kleding met glitters en glimstenen te zien, een bewoner van het nabijgelegen woonwagenkamp. De kamper stootte Alonzo zo hard weg van de aangekoekte mosterdpomp dat de kleine jongen met zijn buitenproportioneel grote achterhoofd tegen een ijsmachine aan knalde. Softijs spetterde alle kanten op en vermengde zich met de stroom bloed die uit de kinderschedel sijpelde. Kleine Alonzo zal nooit meer mosterd op z'n hotdogs kunnen spuiten.

Jeremy Hoogendijk (16), krantenbezorger

Jeremy was net 16 en in de bloei van z'n leven. Zijn hobby's centreerden zich vooral rondom het vingeren van zijn vriendinnetje Felicia (14) en zijn nieuwe iPhone 7. Die laatste is hem echter fataal geworden. Het was een gewone zondagmiddag en Jeremy's ouders hadden dringend een nieuwe wc-borstel nodig. Het tweetal toog naar de IKEA, met de chronisch verveelde Jeremy in hun kielzog. Gedurende de hele tocht door IKEA Amersfoort heeft de puisterige tiener niet opgekeken van zijn iPhone 7, waarmee hij verveelde Snapchats naar Felicia stuurde van de strekking 'Ugh, ik haat m'n ouders zo', 'Zo'n gek idee dat ze pas over 30 jaar doodgaan?' en 'Ga je stoute snap sturen? Zal niet screenshotte', terwijl hij naar Masters of Hardcore Vol. 1 luisterde. De tiener miste een bocht, gleed uit over dat vervelende schapenvelletje dat iedereen tegenwoordig op z'n Klippan-bank heeft liggen, viel een showroom in en kwam met zijn tengere, onvolgroeide lijf onder twee robuuste Expedit-boekenkasten terecht. Zijn Snapchat-story was nog nooit zo goed bekeken.