Waarom geilen Nederlanders toch zo op een volledig IKEA-interieur?

Beeld: Hanna Whittle

Met al die brutale nieuwkomers die massaal naar ons land komen om onze mooie cultuur te kapen, is het zaak dat we af en toe stilstaan bij wat ons nou écht Nederlanders maakt. Of het nou producten, gebruiken, gerechten, mensen of neukstandjes zijn.

Een reminder voor ons en een leermoment voor hen: dit maakt je nou een Ultieme Nederlander.

Hier is deel 14: het IKEA-interieur

Wat is dit?

Dit is hoe de binnenkant van huizen van de meeste Hollanders eruit ziet. Rijd een keer de snelweg af en je komt geheid op een industrieterrein met een huge ass IKEA gebouw terecht, waarvan je het bord al op 108 kilometer afstand ziet staan. Één rondje door de winkel en je hebt gelijk de smaak te pakken van het compleet witte interieur van de meeste Hollanders. In elke hoek van de winkel staat een slaapkamer zijn eentonige sfeer uit te stralen, waardoor je gelijk op zo'n veel te hoge en dikke Lauvik boxspring in slaap wil vallen waarvan het grijs-witte dekbed zo strak is getrokken dat je je daar zelfs gemummificeerd nooit onder zou kunnen wurmen. Deze kamers kan je kant en klaar zo, hup, de boedelbak in laden die achter de donkerblauwe familiewagen bungelt. Het tevreden gevoel dat je ervaart als je van het IKEA FAMILY LIVE magazine opkijkt naar je compleet nagebootste inrichting is onbeschrijflijk.

Waarom is het zo Nederlands?

Oké, IKEA is dan wel een Zweeds bedrijf, maar wij Nederlanders hebben er geen moeite mee om onze individualiteit aan de kant te schuiven en de voorgekauwde stijl van de IKEA compleet te kopiëren en plakken in ons eigen interieur. Zolang we maar niet hoeven na te denken over hoe we ons huis inrichten. Er is geen woonkamer zonder wit whitewash eikenpatroon laminaat waar niet drie kleine cacti op dat gore witgelakte Lack tafeltje staan. Iedere Nederlander heeft zo'n witte Kallax kast die alleen uit gaten bestaat en gevuld is met wat rietenmanden, hartjesvormige fotolijstjes waar de stockfoto nog in zit en (kook)boeken die je nooit zal lezen. De slaapkamer bestaat uit een witte Hemnes Bedbank met Hövåg pocketveringmatras, inclusief drie praktische lades die uit hun voegen schieten zodra je ze opent. Gelukkig kan het bed uitgeschoven worden als Hans één keer in de drie maanden niet op de witte, stoffen 2-zitsbank met witte kussens hoeft te slapen. Daarboven hangt overigens een Björksta lijst van het zwart-witte New York waar alleen de taxi nog geel gekleurd is.

Wat kunnen nieuwkomers hiervan leren?

Op het moment dat je een nieuw huis aanschaft, is het verplicht om hem te vullen met het gehele IKEA assortiment om het gevoel van een verlaten asielzoekerscentrum te krijgen. Alleen dan krijg je van buurvrouw Wies complimenten als "Oh, wat heb jij een leuk tv-meubeltje staan zeg!" over je witte Bestå. Exacte dezelfde die ook bij haar in de huiskamer staat.