Ik Hou Van Holland is een verschrikkelijk televisieprogramma

Vlak LifestyleXperience niet meteen uit, maar Ik Hou Van Holland is toch wel één van de grootste dieptepunten uit de geschiedenis van de Nederlandse televisie. Kijk maar, dit is het bewijs.

Bewijsstuk 1: Linda de Mol
Linda de Mol haat niks. Shoppen, een high tea'tje doen met haar vriendinnen, de kleur roze, ISIS-strijders, de nieuwe Bondfilm... Linda ziet overal wel wat moois in! Maar tijdens Ik Hou Van Holland worden er zo verschrikkelijk veel saaie, slechte grappen gemaakt dat je zou denken dat ze op z'n minst één keer per aflevering haar gezicht gewoon in de plooi zou kunnen houden. Maar nee hoor, Linda ligt bij elke woordgrap van Jeroen van Koningsbrugge dubbel achter haar desk. Wow! Hoe komt die man toch zó hilarisch? Van Ramadan maakt hij in een oogwenk 'ram me dan'!? Hoe verzin je het, Jeroen! Wat een held! HAHAHAHAHA!!!!

Bewijsstuk 2: Het publiek
Elke keer dat ik bloedchagrijnig en ietwat vluchtig langs RTL4 zap op het moment dat dit programma wordt uitgezonden, vraag ik me af hoe ze toch aan zoveel simpele klapkoeien komen voor in het publiek. En dan sta ik weer even stil bij het feit dat dit Nederland is.

Met de mond half open en de oranje glittercowboyhoeden over de schedel getrokken, staan ze daar uit de maat mee te klappen met een big band versie van 'Kom Van Dat Dak Af' of zo'n ander rotnummer waarvan Nederlanders denken dat het 'echt goede muziek' is. En je voelt gewoon dat dit avondje uit nog lang besproken zal worden op alle aankomende tuinstoelkringverjaardagen van de komende twee jaar.

Bewijsstuk 3: Meneer Cheung Hoi Chi
Men neme een zwakke, oudere, Chinese man van 1m50 die geen Nederlands kan. We zetten een gekke, grote koptelefoon op dat kale kopje van hem en laten hem dan heel hard meezingen met Nederlandse liedjes. In zijn Chinese accent! Doe maar ff Alle Duiven Op De Dam ofzo! Nou, probeer dat maar eens te verstaan dan! Chingchongdingdong, hahaha! Ni Hao! Hij krijgt tot slot nog even een 'awwwwwww' van het publiek en een ongemeende knuffel van Linda de Mol waarbij ze het weet te presteren om hem niet aan te raken. Oke, nu weer van het podium af, ouwe. Het is te hopen dat hij op z'n minst een paar Irischeques krijgt voor dit mensonterende optreden.

Bewijsstuk 4: Het acteerwerk
De meeste bn'ers kunnen niet acteren. Er is zo ontiegelijk veel nepspontaniteit en neplach aanwezig in deze studio. Het lijkt wel alsof iedereen net een ballonnetje lachgas heeft genomen. Zelfs Patty Brard en Gordon laten op een gemiddelde dag in hun goedlachse, welvarende levens nog minder tand zien dan Linda en consorten. En iedereen is altijd vrienden met elkaar in het Lelijkste Decor der Nederlanden. Terwijl je gewoon weet dat Dave Roelvink en Leontien Borsato elkaar niet kunnen uitstaan. Maar zie ze toch eens collegiaal strijden in die teams hè! En kijk eens aan, Irene Moors zet weer eens een polonaise in op 'Met Z'n Allen' en Linda riskeert een liesbreuk door haar overdreven neplach.

Bewijsstuk 5: De diversiteit
Oh man, je weet gewoon dat ze hier ooit een verveelde vraag over hebben gekregen van een CEO die per ongeluk een keer iets las over diversiteit toen hij moest schijten en er alleen een vergeelde Vrij Nederland naast de pot lag. "We hebben meer kleur nodig ofzo", bromde hij toen. Linda probeerde nog tegen te sputteren door te zeggen dat het decor al kleurig genoeg was, maar het mocht niet baten. We nemen zo'n leuk gekleurd zangeresje aan en Humberto Tan moet maar een keertje mee komen blèren op zaterdagavond. Is dat ook weer geregeld. Maar o wee, als Moemberto de tekst van de klassieker Zangeres Zonder Naam - Mexico niet uit z'n hoofd zou kennen voor de opnames. Gelukkig leren ze steeds sneller Nederlands tegenwoordig hè.

Bewijsstuk 6: Jeroen van Koningsbrugge
Jeroen van Koningsbrugge zorgt voor Jeroen van Koningsbrugge. Jeroen van Koningsbrugge zal dan ook altijd het hardst lachen om de grappen van Jeroen van Koningsbrugge. En Jeroen van Koningsbrugge is de koning van het schichtig om zich heen kijken of er nog iemand anders moet lachen om Jeroen van Koningsbrugge. Zo is Jeroen van Koningsbrugge nou eenmaal!