Ibiza is een mooi eiland, maar waarom doen mensen er zó overdreven over?

Beeld: Hanna Whittle

Veel Nederlanders doen graag alsof Ibiza de hemel op aarde is. We hebben allemaal wel zo'n vriend(in) die er een weekje is geweest en nu niet meer kan ophouden met doorzagen over dat vrije gevoel, die betoverende natuur, het hippie-achtige noorden en die pompende trancebeats in de Pacha. Terwijl het enige wat jij kan denken is: wat lul je, dit klinkt gewoon als Salou?

Maak kennis met Lizzy en Remco, twee midden-dertigers die voor het eerst naar het eiland op vakantie gaan, naar eigen zeggen Ibiza ádemen en er je alles over gaan vertellen als ze weer terug zijn in Apeldoorn:

1) Lizzy en Remco hebben anderhalf jaar voor een witte huurvilla op een droge berg gespaard

Het duo probeert zo vaak mogelijk naar Ibiza te vliegen maar wil dan wel meteen all out gaan met accomodaties. Lizzy heeft Remco daarom gedwongen om z'n dure drone op Marktplaats te zetten en Remco vond dat zij op haar beurt best even een jaartje zonder die dure, witblonde hairextensions van Real Hair Online kon doen. En zo geschiedde: het stel had na 18 maanden afzien en Aldi-brood, eindelijk die 9000 euro bij elkaar gespaard voor een weekje in een spierwitte villa. Alles in de villa is inspirerend, wit, spiritueel en hoogglans en bij het zien van de zes dromenvangers die provisorisch in de muur zijn getimmerd door een vermoeide, bejaarde klusjesman houdt Lizzy het niet meer. "Die hangen ook in lunchroom Eivissa in Otterlo. Dit is zo'n warm bad waar je in terecht komt. Ik voel me meteen zó thuis!"

2) Lizzy en Remco huren een scooter om over het eiland te toeren

Het liefst doen ze thuis alles op hun gewonnen Postcodeloterij-fietsen maar op Ibiza is het natuurlijk hartstikke bergachtig, dus huurt het tweetal een aftandse Aprillia voor hun weekje ~island vibes~. Dat Lizzy bijna een dwarslaesie voor La Cabau van Kasbergens villa opliep omdat Remco alweer wegreed toen ze pas net een half been over het gloeiend hete zadel had geslagen, was al gauw vergeten en vergeven. Ibiza is tenslotte zó magisch. Van de waterige sangria tot de roodverbrande Britten en de geheime strandjes waar slechts veertig Duitse gezinnen en een overpriced pizzeria vertoeven. Hoogtepuntje voor Lizzy was Es Vedra, een indrukwekkende rotsformatie waar ze over had gelezen dat het een magnetisch punt is. "Ik geloof dat van die magneten wel, me bio-stabil trilde net opeens!"

3) Lizzy en Remco gaan naar dat leuke hippiemarktje om enkelbandjes te kopen

Nadat Remco heeft besloten dat hij een duimring wilt, omdat hij zag dat een ober in strandtent Mambo Beach dit ook droeg en alle meiden met die dude aan het flirten waren, gaat het tweetal lekker shoppen op het hippiemarktje. Lizzy is dolblij dat Remco eindelijk wat meer in contact staat met z'n vrouwelijke kant en verzucht "Dit eiland doet bijzondere dingen met een mens, ik voel me herboren!" terwijl ze een rubberen enkelbandje met plastic schelpen om Remco's been knoopt. Het is daar, op dat vertiefde hippiemarktje, dat Lizzy besluit om thuis haar baan op te zeggen en een sieradenlijn op te zetten. "Misschien noem ik m'n lijn wel Sexy Ibiza? Ibiza Dreams? Of Vertiefd op Ibiza? Wat denk jij Rem?"

4) Lizzy en Remco kopen een volledig witte outfit in een authentiek boetiekje

Gewapend met hun duimringen, enkelbandjes en allebei een veertje in het vettige haar gevlochten, besluit het stel het meteen helemaal af te maken met een nieuwe outfit. Lizzy en Remco kopen allebei een wit, linnen pak bestaande uit een wijde, comfortabele pantalon waar je geen ondergoed onder aan mag trekken ("Is traditie hier Rem, las ik in de Happinez") en een aanstellerig grote, witte tuniek met wat houten kralen erop genaaid. "Me bal plakt aan me lies maar verder zit het wel prima," antwoordt hij als Lizzy hem dwingend vraagt of hij wel vrijheid ervaart in z'n nieuwe outfit.

5) Lizzy en Remco gaan naar hippiestrand Cala Benirras en slaan tijdens zonsondergang a-ritmisch op een trommel

Als er één instrument is waar Lizzy en Remco helemaal gek van zijn, is het wel de djembé. Ze hebben elkaar in café Ton's Blokhut in Lunteren ontmoet toen Treble net die gigantische trommelhit had en trommelen sindsdien elke avond een kwartiertje voor het slapengaan. Een heel strand vol blanke dreadsdragers in verwassen vodden die de zonsondergang toe trommelen, klonk dan ook als de perfecte afsluiting van een zonnige dag. Lizzy wordt op het eind nog aangevallen door een grote herdershond met schurftvlokken in z'n vacht, maar als het baasje rustig op z'n afgesleten Teva's aan komt gelopen heeft Bongo de herdershond haar kuit gelukkig alweer losgelaten. Ze krijgt een lauw halfliter blik Estrella van de man en verzucht meteen hoe 'verschrikkelijk vriendelijk die locals hier toch zijn, zou dat door die ajahuwaska komen?'

6) Lizzy en Remco kopen vermalen paracetamol van iemand met rossige dreadlocks

Geïnspireerd door Gordon en Wendy die in de Blue Marlin een paar tafels verderop een wedstrijdje 'wie maakt de langste lijn' doen, besluiten Liz en Rem om zichzelf volledig onder te dompelen in de Ibiziaanse cultuur en op zoek te gaan naar het belangrijkste witte accessoire van het eiland. Ze besluiten een berichtje te sturen naar Luna, een roodharige crust die ze tijdens het trommelen hebben ontmoet. Zij verkoopt hen een verfrommeld boterhamzakje met daarin wat brokjes paracetamol en Vanish Oxi Action. Remco smeert wat op z'n tanden, want dat had hij gezien in Narcos. "Gewoon fokking goed spul dit hoor, Liz. Dat moet je die rooie nageven."

7) Lizzy en Remco sluiten hun vakantie af met een pompende avond in club Amnesia

Nadat ze terug in hun villa een goede lijn paracetamol hebben gelegd op de glazen salontafel met poten van Balinees zwerfhout, is het duo klaar om te knalluh! Het stelletje besluit vanavond naar Amnesia te gaan om daar voor 150 euro per persoon naar een anonieme tranceset van Armin van Buuren te gaan luisteren. Remco probeert Armin, bij wijze van vriendelijk gebaar, nog een glas lauwe cola van 25 euro te overhandigen maar wordt meteen weggewerkt door de ijverige beveiliging. "But I'm from de Hollands same als Armin!"