Je financiën regelen als twintiger is fucking eng

Beeld: Hanna Whittle

Begin jij ook zwetend te hyperventileren zodra je vader vraagt of je al belastingaangifte hebt gedaan? Sta je ook doodsangsten uit als je een krabbeltje moet zetten voor loonheffingskorting? En verdwijn je het liefst in een diepe oorlogsbunker als iemand over je kansen op een goed pensioen begint? We feel your pain.

Positieve noot is: er is geen millennial die dingen als hypotheekrenteaftrek en pensioenen begrijpt; we kijken allemaal liever weg. Laten we eerlijk zijn, we reageren allemaal hetzelfde op deze enge termen:

1) "Heeft u uw belastingaangifte al gedaan?"
Ho nee moet dat? Nu?! Was dit nou een lekkere bonus of moet ik flink dokken aan een onzichtbare instantie?! Het enige dat vaststaat is dat ik deze brief snel ga opbergen in de Noordzee en dat ik tijdens het lezen ervan door mijn kleren glip van zuur angstzweet.

2) "Let je wel op dat je niet te veel zorgtoeslag ontvangt? Anders moet je 't straks terugbetalen."
Huh? Dit is toch gratis geld op de 21e van de maand, dat net voor stufi op mijn rekening wordt gestort? Deze financiële defibrillator redt me altijd door de laatste dagen van de maand? Is dat niet een beloning voor niet ziek zijn? Ben goddomme nooit ziek!

3) "Met onze aansprakelijkheidsverzekering vergoeden we de schade die u aandoet aan anderen."
Heb laatst ruzie gehad met een verkoopster van het Rituals-filiaal in de Kalverstraat en daarom de winkel kort en klein geslagen. Dus dankzij deze verzekering ben ik niet meer aansprakelijk voor die ravage? Jullie handelen dit voor me af? Lief!

4) "Kijk hier voor welke aftrekposten u in aanmerking komt."
Hoop dat er eentje bij de prikpost in Amersfoort zit. Kan ik deze sexy service dan bij mijn wekelijks insulinespuitje in het pakket loodsen?

5) "De SP wil het eigen risico afschaffen!"
Handen thuis SP! Dit is toch van me eigen?!?

6) "Opa kan nog drie volle mensenlevens uitzingen met zijn pensioen."
Gaat hij ons dan geld geven? Ga ik ooit een pensioen kunnen opbouwen? Beland ik op straat na mijn 75e levensjaar? Waarom heeft opa eigenlijk het recht om te mekkeren over de situatie van bejaarden die in goud zwemmen?

7) "De SP wil de hypotheekrenteaftrek afschaffen!"
Hartstikke goed dit! Op de barricades! Denk ik? Want wat de fuck betekent het? Van hypotheken heb ik nog wel eens iets meegekregen van m'n modale ouders. Dat zijn dikke kosten die je mee je graf inneemt omdat je zo nodig twee onder één kap wilde wonen. Dus aftrek van hypotheekrente... klinkt... als geld besparen?

8) "Geef om je meubels! Boek snel een dekkende inboedelverzekering!"
Deze verzekering lijkt zo voordelig en handig. Als ik in slaap val met een joint in m'n klauw, en alle spullen branden weg, krijg ik dan grof geld? En als ik mijn rancuneuze ex toelaat in mijn huis om zijn lederen bank op te halen, krijg ik daar dan gewoon big money voor?

9) "Heb je je btw-aangifte al gedaan?"
Wie moet ik aangeven? Ik denk dat ik al genoeg btw betaal op mijn sigaretten. Of waren die taxfree-flessen wodka op Schiphol maar een façade?

10) "Ome Gerwin zit in de WW, laat hem maar even."
Hoezo? Je stapt toch in de WW als je ff geen zin hebt om te werken? Een soort sabbatical?

11) "Kun je hier even tekenen voor de loonheffingskorting?"
Korting is altijd goed, toch? Waarom ben ik dan altijd zo fucking bang om hier een krabbeltje onder te zetten bij een nieuwe baan? En waarom denk ik dat dit een smerig trucje is van werkgevers om me aan boord te krijgen? Boeie, ik teken gewoon zelfverzekerd, zo lijkt het alsof ik weet wat ik doe.

12) "De premie voor 2017 bedraagt veel meer dan vorig jaar."
Krijg ik geld of moet ik betalen? WIE IS PREMIE? Heeft dit iets met Rutte te maken? Krijg ik 1000 euro?

13) "Heb je je eigenwoning forfait al geregeld?"
Forfait? Volgens meneer G. Trèn-Sleet betekent dat 'misdrijf' in het Frans. Waarom zou je betalen voor misdrijven in je eigen huis? Ben ik dom?

14) "Je bent 22, een goede tijd om na te denken over je overlijdensrisicoverzekering."
Als ik betaal, wordt mijn kans op een plotselinge dood dan aanzienlijk verkleind? Aan wie betaal ik dit eigenlijk? God? Geef me zijn IBAN.

15) "Ik zou voor we gaan vliegen wel even snel een doorlopende reisverzekering afsluiten schat."
Hoezo doorlopend? We gaan toch maar een weekend weg? Krijgen we dan gratis ontbijt bij het pensionnetje?

16) "U bent ingedeeld in Box 3."
Wow doe rustig, ik word niet graag in hokjes geduwd. Wie zijn deze enge getallen trouwens? Ga me niet vertellen dat ik een grafische rekenmachine erbij moet pakken.

17) "De gemeentelijke belasting wordt gebruikt voor het opknappen van uw buurt!"
Dat Johan Cruyff-pleintje tegenover m'n huis, waar verwilderde kinderen blowen en voetballen schieten tegen mijn ruit of hoofd, heb ik daar zelf voor betaald?!

18) "Ben je niet aanvullend verzekerd?!"
Huh dit is toch alleen als je 18 keer fysiotherapie voor een verbrijzelde teen vergoed wil krijgen? Ik beweeg nooit dus leg me uit: Waarom loop ik gevaar en waarom moet ik geld geven dat ik ook aan nuttige zaken kan uitgeven, zoals luxueuze kazen of virtual reality brilletjes?

19) "U heeft geen waterschapsbelasting betaald. Waternet sluit u af van rioolnetwerk Amsterdam Amstelland."
Wie is Waternet!??! Waarom wist ik hier niets van? Ik betaal toch g/w/l aan mijn huisbaas? Gaat dit extra geld dan naar sluizen in Noord-Friesland die openen voor de plaatselijke pleziervaart? Of naar de directie van dat Waternet, zodat ze kunnen vergaderen op de Seychellen? Wat gebeurt er nu met mijn poep?!

20) "Voorlopige aanslag 2017 valt groot deel van de bevolking zwaar."
Je suis Istanboel? Mosoel? Sorry heb hier niks van meegekregen. Kan iemand me vertellen of ik een vlag-filter nodig heb voor mijn profielfoto?