Waarom behandelen sommige mensen hun huisdier alsof het hun kind is?

Mensen die huisdieren hebben slaan soms een beetje door in hun dierenliefde. Dit viel ons op:

 • Ze hurken bij elke vreemde hond of kat om het dier aan te halen en ermee in gesprek te gaan. 'Hey, hoe gaat het jongen? Waar is je baasje? Heb jij wel een baasje?' zeggen ze, terwijl ze net met een grote boog langs een zwerver zijn gelopen.

 • Ze laten zich in hun gezicht likken door hun hond, waarbij ze gemakshalve even vergeten dat de favoriete delicatessen van deze blaffers bestaan uit slijmerige rauwe pens en hun eigen poep.

 • Ze nemen het beest mee naar een feestje of restaurant want 'hij is onderdeel van de familie' en 'hartstikke goed opgevoed'. Blijkbaar is 'de trouwe viervoeter' meer onderdeel van de familie en beter opgevoed dan oma, die ze ondertussen laten wegrotten in een bejaardenhuis.

 • Ze denken: het haar van mijn huisdier is ook mijn haar. Dus natuurlijk zit de zwarte coltrui onder de vacht van hun Heilige Birmaan, en gebruiken ze een 'grand foulard' om de bank te beschermen tegen de ruiende bouvier. Dat gasten als ze thuiskomen een heel nieuwe Golden Retriever in elkaar kunnen zetten is hun probleem. Maar ondertussen gruwen ze van de roos op de schouders van hun collega.

 • Ze nemen het dier – met vlooien, teken, modderpoten – mee naar bed, maar eisen wel dat jij 's ochtends je mond niet opendoet voor je je tanden hebt gepoetst.

 • Ze zijn geurenblind. Een hond ruikt naar hond, logisch. Maar een huis hoeft niet naar hond te ruiken. En zeker niet naar zes overleden natte honden. En een mens al helemaal niet.

 • Ze praten met hoge stemmetjes in een zelfgemaakt koekiekoekiedoekuttaaltje tegen de beste dieren. 'Gaat ie mee? Ja? Ja?! Gaat ie mee met baasje?! [klapt op de eigen bovenbenen] Ja. Gaat ie met mama wandelen? Fijn hè, wandelen. [hond springt kwispelend tegen baas op] Ooeh hij wil wandelen hè! Ja, mama en Bobby gaan wandelen!' Kan iemand ons uitleggen waar ze deze taalcursus volgen en misschien nog belangrijker: waarom is het legaal?

 • Ze vergoelijken alles. 'Zó grappig, we hadden Bobby net uitgelaten, komen we thuis, plast hij meteen op het dekbed van Dieuwertje.' Kan iemand ons vertellen wat hier leuk aan is? Van een nat bed is nog nooit iemand blij geworden, je moeder heeft je niet voor niets al op je derde zindelijk gemaakt. Ook leuk: de zure winden die Bobby laat als er gasten zijn: 'Jaa dat doet ie om z'n territorium af te bakenen. Hij wil even laten weten dat 'ie er ook is! Lief hè!'

 • Ze kijken weg als hun hond in je kruis snuffelt. Maar als Kevin van accounting dit doet tijdens de vrijmibo dan zijn de rapen gaar. Met andere woorden: ze hebben geen moeite met ongewenste intimiteiten. Ieder ander die zoiets doet, wordt onmiddellijk aangeklaagd.

 • Ze vinden het geen probleem als de hond eindeloos blijft blaffen terwijl ie a) vastgebonden voor de AH staat ('Mooi hè, hoe Boris me dan mist') of b) als je bij ze op bezoek komt ('Hij is zo waaks' - terwijl jij doodsangst uitstaat en het gevoel hebt dat iemand een mes op je keel zet). Maar als bouwvakkers 's ochtends vroeg bij jou thuis lekker staan te boren, bellen ze binnen één minuut de politie en melden ze je aan voor Bonje Met De Buren.

 • Ze gaan ervan uit dat je net zo dol bent op katten als zij en gooien je dood met kattenfimpjes waar je hysterisch overdreven enthousiast op moet reageren. Maar zodra jij ze een Kids That Look Like Hitler-filmpje stuurt, ben je opeens een neonazi.

 • Ze voeren de hond restjes, laten de kat hun bord aflikken en tijdens het koken lekker meekijken op het aanrecht, maar als jij je bitterbal na de eerste hap nog eens extra door de mosterd haalt, ben je meteen een asociale gast/onopgevoed mens.

 • Ze sommen te pas en te onpas de voordelen op: ze zijn zo trouw, het is een fijne vriend voor de kinderen, je hebt altijd aanspraak (O JA, KAN JE KAT PRATEN?!). Maar ze vergeten gemakshalve dat ze nooit onverwacht een nacht bij iemand anders kunnen slapen, dat ze thuis struikelen over de afgekloven, kletsnatte tennisballen, dat elk paar nieuwe Floris van Bommels wordt aangevreten en dat de Klippan na twee dagen kat op een krabpaal leek.