Wie is toch die huilbaby die zegt dat je nergens meer grapjes over mag maken?

Beeld: Job Frieling

Steeds vaker hoor je hem snikken: de jankerd die terugverlangt naar de tijd waarin je nog schaamteloos grappen kon maken over 'poepchinezen', 'manwijven' en 'stinkturken' zonder dat iemand begon te piepen over stereotypering.

Wie is deze dramaqueen die met weemoed denkt aan een tijd waarin je nog onschuldig een banaan kon aanbieden aan een voorbij lopende Surinamer begeleid door wat vriendelijke 'oe oe oe a a a' klanken? En belangrijker, heeft hij een punt? Nou, nee. Hij is een zeikende aanstellerige trol en dit is waarom:

Hij weigert te accepteren dat z'n grappen lame as fuck zijn

Je herkent deze gast standaard aan de uitspraak 'ieder mens heeft vooroordelen, jij ook!' Die gebruikt hij om bijvoorbeeld goed te praten dat hij aan een moslima vraagt of ze wel mag ademen van haar broer. Klopt, iedereen heeft domme vooroordelen, maar dat betekent niet dat je ze ook áltijd moet etaleren. Als een homo niet in lachen uitbarst als hij 'pisnicht', 'holbewoner' of 'handtasje' genoemd wordt, betekent het niet dat hij je wil verbieden dit soort voorspelbare shit uit te kramen. Het betekent dat hij je niet grappig vindt, omdat hij die saaie shit al duizend keer heeft gehoord. Geef het op schat, een Chris Rock zal je nooit worden.

Hij is zelf juist echt een sensitive bitch

Zijn main kritiek is dat mensen niet zo gevoelig moeten zijn. In dit land hebben we vrijheid van meningsuiting en dat betekent dat er over iedereen grappen gemaakt kunnen worden. Alleen in dictaturen heb je grappenpolitie. Wat deze bozo alleen niet lijkt door te hebben, is dat vrijheid van meningsuiting ook betekent dat mensen terug mogen praten. Dus als jij oerwoudgeluiden maakt naar zwarte mensen, hebben anderen evenveel recht om Hitler-vergelijkingen terug te maken. Of je een kopstoot te geven. Als je houdt van uitdelen, moet je ook kunnen incasseren. Teer zieltje dat je bent.

Hij baalt vooral van geout worden als racist, seksist of homofoob

Het is echt puur toeval dat ieder grapje dat deze aansteller maakt, gaat over luie of criminele minderheden, valse nichten en vrouwen die moeten gaan koken. Hij wil heus wel ergens anders grappen over maken, alleen doet hij dat nooit. Ook héél toevallig dat de mensen die klagen over dat je tegenwoordig niks meer mag dezelfde mensen zijn die in paniek uitbarsten als ze over genderneutrale toiletten lezen of een halal-product in de supermarkt signaleren. Dan is die alles-moet-kunnen-mentaliteit ineens foetsie. Misschien voortaan niet meer zeuren over dat je tegenwoordig niks meer mag, maar dat je er vooral van baalt dat je niet meer wegkomt met ongegeneerd racist, seksist en homofoob te zijn? En anders moet je een keer voor de grap over het kindje van deze aansteller zeggen dat hij of zij er geil uitziet. Wedden dat het lachebekje ineens met stijve kaken en gebalde vuisten voor je staat? Why tho, is toch alleen maar een grap?