Iedereen met handen kan tegenwoordig dj worden!

Beeld: Hanna Whittle

Tegenwoordig denkt elke aandachtsgeile snotneus met een MacBook die dertien-in-een-dozijn-muziek draait dat hij even succesvol kan worden als Armin van Buuren, Tiësto of volksheld DJ Jean. En eigenlijk is dat ook zo. Het enige wat je hoeft te doen als je een hobby-dj wilt worden, is het volgende stappenplan volgen:

1) Dump die rotnaam waar je ouders je mee opgezadeld hebben

Dj worden kan niet zonder diepe schaamte voor je saaie geboortenaam. Dus het eerste wat je moet doen om een half uurtje te mogen draaien in Bar Dancing Big Dik in Uitgeest is je identiteit vervalsen. Vraag dat maar aan Martin Garrix die geboren werd als Martijn Gerard Garritsen, of Robbert van de Corput, die nu door het leven gaat als Hardwell. Je denkt toch niet echt dat jij dan wegkomt met Willem de Groot? Begin die gênante naam te veranderen in Big Willy In Je Billie.

2) Beheers de complexe kunst van 'USB-stick in je laptop steken'

Dj zijn is een vak dat je pas na jarenlange toewijding leert beheersen. Tenzij je van de 'Fake it 'till you make it'-lichting bent. Dan is de belangrijkste skill het aanschaffen van een USB-stick. Je moet daarvoor wel nog ff naar de juiste winkel lopen en zo'n ding bij de kassa kunnen afrekenen. Je moet een playlist weten te maken met saaie classics waar elk levend wezen altijd wel met tegenzin op gaat bewegen, zoals Gimme the Light van Sean Paul, Ignition (Remix) van R. Kelly en Paper Planes van M.I.A. Maar pas op dat je je USB-stick niet vergeet als je naar de Kopstootbar gaat om van 22:00 tot 22:30 uur te draaien, wanneer er alleen wat personeel in de tent is. Eenmaal daar moet je de allermoeilijkste test verrichten van allemaal: het USB'tje in je laptop steken en op de Enter-toets drukken. Sterkte!

3) Kijk naar de dj-apparatuur alsof je naar een IKEA-handleiding kijkt

Elke zichzelf respecterende huis-tuin-en-keuken-dj of verdwaalde BN'er die als dj bijschnabbelt, doet alsof op een paar knopjes drukken retemoeilijk is. Dat hebben ze geleerd van YouTube-filmpjes, waarin DJ Tiësto geconcentreerd achter de draaitafels staat. Veeg daarom ook om de vijf minuten onzichtbaar zweet van je voorhoofd en sta als een Quasimodo gebogen over de dj-apparatuur. Zo lijkt het alsof je nauwkeurig platen aan elkaar aan het mixen bent. Niet bang zijn als je nodig naar de wc moet, de muziek loopt toch gewoon door. Eigenlijk hoef je niet eens terug te komen, of er überhaupt te zijn.

4) Zeg dat je een mix draait van r&b, techno, hiphop, deephouse, drum&bass, pop, trance en reggae

'Wat voor muziek draai je?' Deze vraag zal je heel vaak krijgen. Jij vindt dit een brutale vraag, want muziek is toch gewoon muziek? Toch moet je doen alsof je wel weet wat het verschil is tussen r&b en hardcore. Het beste antwoord om te geven is iets als 'Ik draai soulful deephouse met afrobeats en eclectische disco-elementen uit minimal-techno-jazz.' De mond van de persoon voor je zal vol bewondering openvallen en je mag doen met die mond wat je wilt.