Alle hipsterwoonkamers in de Randstad zien er precies hetzelfde uit

Beeld: Hanna Whittle

Spendeer een uurtje op Funda, Instagram, Pinterest of in de Ikea-catalogus en je leert: iedereen tussen de 20 en 40 in de Randstad (die ontkent dat hij of zij een millennial of hipster is), heeft tegenwoordig dezelfde interieursmaak. Al onze huiskamers lijken zo weggelopen te zijn uit een VT Wonen-spread of Pinterest-post.

Benieuwd of jij je voortaan ook een VT-Wonen-hipster mag noemen? Kijk hieronder hoe je huiskamer er dan uit hoort te zien.

 • Alle muren zijn wit. Soms verf je maximaal één wandje in een aanstellerig kleurtje als taupe, khaki of mosterdgeel.
 • Er is altijd wel een opgezet beest in huis te vinden, het liefst een uitgemergelde vos op een stok of een hertenkop aan de muur.
 • Je bent dus heel erg 'in touch' met de natuur. Niet alleen ben je gek op dode dieren, ook heb je een grote passie voor zwerfhout, specifiek uit Tuvalu en Fiji. Daarnaast heb je overal planten staan en refereer je op social media soms naar je nieuwbouw-woonkamer als 'Urban Jungle'.

 • Je vloer is altijd van hout en zelfs als het ordinair laminaat van de Leen Bakker is weet je vast wel iets te verzinnen over zacht geschuurd drijfhout uit de Indische oceaan. Dit alles zodat je nieuwbouwflat aan de rand van de ring A10 toch nog iets 'authentieks' uitstraalt.
 • Het middelpunt van je woonkamer is een robuuste eettafel van robuust steigerhout met een robuuste industriële lamp erboven. Dat je bijna altijd met het bord op schoot op de bank zit boeit even niet. Die robuuste eettafel is tenslotte een perfecte plek om al je geurkaarsjes, stolpjes, obscure fashionmagazines en je Macbook Air uit te stallen.

 • Je eetkamerstoelen zijn vaak neppe design-kuipstoeltjes of vintage schoolstoeltjes. Steeds vaker zie je ook gewoon een soort schoolbankje aan één kant van de tafel. Heb je stoelen die hiervan afwijken? Dan ben je as we speak vast aan het sparen voor een stel Eames-zetels voor stukprijzen waar een Syrisch vluchtelingen-gezin 30 jaar een huis in een racistische wijk van kan huren.
 • De bank is bijna altijd een stoffen hoekbank in een donkere kleur zoals gemêleerd grijs. Met zo'n verlengd stuk voor je zweetvoeten. Wedden dat je een gebreide plaid of dierenvel over één van de armleuningen hebt gedrapeerd?

 • Over je bank hangt een chromen seventies retro stalamp met een spaarlampje erin geschroefd. Een leuk leeslampje dat je, sinds de dag dat je 'm bij Loods 5 kocht, nog geen enkele keer aan hebt gehad.
 • Ananas. Er staat ergens in je woonkamer een ananas. Misschien is 'ie goudgespoten of even wit als je muren. Het boeit niet zoveel, zolang het maar een levensechte ananas is zonder enige functie.
 • Bloemen stop je in lege frisdrankflesjes, fuck vazen.
 • Ergens in een hoek staat een oude koffer, is natuurlijk nog van je tante Marjan geweest, heeft ze de wereld mee rondgereisd. En vandaag staat 'ie bij jou in de hoek met een geurkaars of een stapeltje Kafka's erop.
 • Een salontafel heb je niet meer sinds je op Pinterest leerde dat die dingen ordinair en overbodig zijn, zeker met drie afstandsbedieningen, een zak Doritos en een Veronica-gids erop, zoals het gemiddelde Hollandse gezin het combineert. Nee, jij kijkt geen tv en je houdt van licht, minimalistisch design. Daarom heb je slechts een klein, wit houten krukje naast je bank staan waar je af en toe een glas water op kan zetten, als je een keer gek wilt doen.

 • Je gordijnen zijn altijd licht, wit en zwierig. Toen je in de Ikea stond om nieuwe gordijnen uit te zoeken was namelijk het enige wat je dacht: 'Staan deze gordijnen mooi op mijn Instagram-account als ik er voor poseer met een latte macchiato en er #bliss #lazysunday onder zet?'
 • Op de vloer ligt vaak een vintage Perzisch vlooiennest, maar kijk niet raar op van een kek grafisch printje uit de hand van een verveelde Ikea-designer. Als iemand je vraagt waar het kleedje vandaan komt lieg je natuurlijk en zeg je dat het 'vintage' is of 'van een tapijtverkoper zonder ledematen tijdens een bijzondere reis in Burundi!'

 • Waag het niet om géén verrijdbaar vintage drankkastje in de vorm van een oude, houten wereldbol in huis te halen. Dit wil je!
 • Het vintage jaren 60 kastje, nóg een plek om je rommeltjes en frummeltjes in te bewaren. Het kreng kostte klauwen vol met geld, ruikt naar bejaarden op hun sterfbed en staat prachtig in dat ene hoekje bij het raam. Nooit eerlijk zeggen dat je er 800 pop voor hebt betaald bij een antiekwinkel trouwens, je vond dit pareltje stomtoevallig bij het grofvuil toen je Benji een keer uit liet 's avonds. Wat heb jij toch een geluk altijd!
 • Dat vervloekte schapenvachtje van de Ikea, gedrapeerd over een bank of stoelleuning. Is dit het best verkopende item van onze geliefde Zweedse meubel-hoer? Het lijkt erop, want dit ding zie je overal.

 • Details, details, details. Een doodsaai homogeen hipsterhuis zit 'em in de details. Oude wereldkaarten, biologieposters of een Jackson Pollock-poster ingelijst aan je muur. Stolpjes met cactussen op de vensterbank.
 • Tot slot maak je je huis af met een perfect gestapelde set fotoboeken van grote namen als Erwin Olaf, Helmut Lang en Helmut Lotti. Ze daadwerkelijk een keer openslaan en er in kijken is helemaal niet nodig. Stof ze gewoon af en toe een beetje af en al je visite is ervan overtuigd dat jij écht verstand van kunst hebt.