Handig! Zo wordt jouw tent de hipste horecahotspot van Amsterdam
Wil jij een succesvolle koffietent, een drukbezocht restaurant of een populaire saladbar gaan openen omdat je het gevoel hebt dat je huidige, saaie carrière je tegenhoudt in je persoonlijke groei? Ben jij ontevreden over hoe je leven op dit moment is? Zit jij in een quarterlifecrisis? Verveel jij je ook zo de tyfus?
Start anders eens een leuke hotspot! Huur een authentiek pandje in de binnenstad voor een paar ruggen per maand, bedenk even wat voor een authentieke, échte hamburgers je gaat serveren, kies voor de naam een random woord met het liefst één lettergreep uit het Nederlandse woordenboek (denk bijvoorbeeld aan: puur, leuk, room, zilt, zaad of vuig) en inrichten maar!
Hieronder een paar handige tips zodat je hopelijk zo snel mogelijk door alle foodbloggers wordt opgemerkt.
- Zorg dat je een artisanal, sustainable, vintage logo hebt waarmee je je klanten voorhoudt dat jullie al sinds 1847 bestaan terwijl je tot twee maanden geleden nog in de accountancy zat.
- Zorg dat de naam van je tent in witte letters op je raam staat. Zet er meteen ook wat krachttermen naast. Pompoenpit bijvoorbeeld. Of speel een beetje met woorden en healthclaims. 'Echt én Lekker!' bijvoorbeeld.
- Zorg dat je stoelen 'reclaimed vintage' zijn. De bedoeling is dat ze even oncomfortabel glad zijn en kut zitten als die rottige schoolstoeltjes van vroeger.
- Laat een robuuste hardhouten bonk van een tafel overkomen uit Bali of Ibiza. Of een ander eiland waar mensen veel aan yoga doen.
- Zet ergens een houten pallet tegen je muur. Het is verder niet nodig om deze pallet een functie te geven.
- Hang grote, industriële lampen met ongezellig licht boven de tafels. Dit schreeuwt Berlijn. Wissel eventueel af met lampen in geometrische vormen van roze koper.
- Zorg dat er minstens één muur met schoolkrijtverf is geschilderd zodat je daar geinige spreuken op kan schrijven waarvan je hoopt dat mensen het gaan instagrammen.
- Zorg dat er ook minstens één muur van oude bakstenen is. Als mensen er naar vragen zeg je dat het de originele muur is van het oude stadsklooster waar je zaak in is gevestigd. Kijk erbij alsof je het graf van Toetanchamon hebt ontdekt tijdens de verbouwing.
- Stapel wat steigerhout op een onhandige plek en plaats er een cactus op. Het liefst staat de cactus onder een stolp.
- Lijst wat vlinderlijkjes in en zet de lijst nonchalant op de grond tegen een muur. Het is essentieel dat het voelt en eruit ziet alsof je niet heel veel tijd had tijdens het inrichten van je restaurant of café.
- Oude versleten topografiekaarten doen het ook goed aan de muur. Mensen mijmeren graag over de rechte, koloniale grenzen in Afrika en hoe mooi die tijd was.
- Zorg altijd dat er minstens één vintage racefiets aan de muur hangt.
- Zorg dat de geprinte menu's op een houten klembord worden gepresenteerd aan de klant. Negeer de klant als ze aangeven dat ze het onhandig vinden.
- Vergeet servies. Serveer je voedsel op een robuuste houten plank die je bij een lokale houthakker in stukken hebt laten zagen.
- Doe niet teveel aan je vloer. Versleten, rottende planken en kapotte plavuizen zorgen ervoor dat je tent er rauw en industrieel uitziet. Denk aan Berlijn.
- Zorg dat er ergens in je tent een simpele stellagekast staat met hierop wat planten en potjes lokale mosterd, in Amsterdam gebrouwen speciaalbier en échte droge worst. Op deze manier geef je mensen een vertrouwd, nostalgisch gevoel. Alsof ze uit eten gaan bij een kruidenier in plaats van een restaurant dat 28 euro rekent voor een hamburger met rucola.
- Vergeet glazen. Serveer je cocktails in een weckpot, mason jar of gebruikt condoom.
- Leg wat boeken (liefst Amerikaanse klassiekers die niemand ooit heeft uitgelezen en Kafka) op een perfect gestileerd stapeltje neer. Op het stapeltje kan je wederom een cactus plaatsen.
- Vul een juten zak met wat aardappelen, quinoa of zand en leg de zak neer op je terras. Hier kunnen je gasten lekker loungen en genieten van een 'craft beer'.
- Zet ergens op een onhandige plek midden in je zaak een groot lomp maar authentiek apparaat neer dat onbruikbaar is, maar waar de mensen wel over gaan praten. Denk bijvoorbeeld aan een oude drukpers, jukebox, kauwgomballenmachine of huifkar.
- Verzamel veel fotolijstjes in verschillende soorten, maten en kleuren en vul ze met ansichtkaarten (zwart-wit), inspirerende quotes van Ghandi, NSMBL-oprichtster Anna Nooshin of dode celebrities en hang de lijstjes zo scheef mogelijk aan de muur. Allemaal bij elkaar. Hier wordt duidelijk geleefd.
- Zet tenslotte ook wat krukken bij je bar neer die zo kut zitten dat mensen het gevoel hebben dat ze ergens op een marktje in Thailand zijn terwijl ze hun 'streetfood' eten.