Zo overleef je situaties waarin je iemand niet meteen herkent

Deze situatie is echt verschrikkelijk: er komt iemand met een stralende glimlach op je af en je hebt werkelijk geen idee wie deze persoon in godsnaam is. Je herkent het gezicht misschien een beetje, maar je hersens laten je verder in de steek en je hebt niet genoeg tijd om te overpeinzen met wie je hier te maken hebt.

Je zet je dapperste nepglimlach op en zegt "Heeeeey!"

En dan moet je een gesprek gaan voeren. Je voelt de pijnlijkheid van de situatie als een kriebelige wollen deken over je heen vallen. Maar wees niet bang. Je kan dit gewoon aan hoor. Als je je mentaal maar een beetje voorbereidt.

Een goed gekozen koosnaampje is de helft van het werk.

Het koosnaampje is een handig en effectief middel om amicaal over te komen op iemand waarvoor je blijkbaar zo weinig respect hebt dat je de naam niet eens hebt onthouden. Je bent een hufter, maar vanaf nu wel een goed voorbereide hufter.

De koosnaampjesmogelijkheden zijn eindeloos, maar je moet jezelf er wel even in trainen welk je bij wie in kunt zetten. Je kunt mensen bijvoorbeeld aanspreken met:

Hé man.
Hé schat.
Hé bro.
Hé knapperd.
Hé maat.
Hé kleine.
Hé gek.
Hé ouwe.
Hé lieverd.

Maar een puberjongen groet je niet met 'Hé schoonheid' en tegen een vrouw van middelbare leeftijd zeg je geen 'Hé ouwe pik hoe hangt-ie erbij?' Kies een paar koosnaampjes die bij jou passen en denk dus even na bij welk type mens je ze wel en niet kunt gebruiken.

{}

Het enige veilige gespreksonderwerp is het nu.

Je weet niet waar jullie elkaar van kennen, maar wat jullie sowieso gemeen hebben is de situatie waar jullie op dit moment in verkeren. Richt je daarop! Ga niet "Hoe gaat het?" vragen, want voor je het weet krijg je iets voor je kiezen als "Nou, je weet natuurlijk wel dat mijn hele leven sinds februari helemaal op z'n kop staat." Red je daar maar eens uit. Blijf dus in het hier en nu. Zeg dat je het warm hebt. Zeg dat je zin hebt in Dorito's. Zeg dat je iemands scheet ruikt en dat je niet zult rusten voor je de boosdoener hebt gevonden. Elk gespreksonderwerp dat met het heden te maken heeft is geschikt, zolang je maar niet over het weer begint, want je moet wel een beetje respect hebben voor de persoon tegen wie je aan het doen bent alsof hij of zij belangrijk voor je is.

Een naam gokken kan gewoon. Live a little.
Je kunt het altijd proberen toch? Voel die adrenaline door je aderen pompen terwijl je onder druk probeert te gissen naar iemands naam. Maar gok wel realistisch. Laten we eerlijk zijn, 95% van de jonge blanke vrouwen in Nederland heet Sanne of Sophie, dus als er een blonde meid met open armen op je af komt lopen, ga haar dan geen Balthazar noemen. Als het op jongens aankomt moet je gewoon lekker gaan voor Sander of Jeroen. Je kunt heel Gelderland vullen met de Sanders en Jeroens die ons land rijk is, dus de kans is groot dat er eentje voor je staat.

{}

Speel NOOIT de eerlijkheidskaart.

Van eerlijkheid is nog nooit iemand beter geworden. Ga dus vooral niet iets zeggen in de trant van "Sorry, maar ik weet echt even niet meer wie je bent." Dan voelen jullie je uiteindelijk allebei kut over jezelf, terwijl jullie allebei gewoon opgewekt uit deze situatie kunnen komen. Heb dus op z'n minst het fatsoen om glashard tegen deze persoon te liegen.