Misschien moeten we met z'n allen nooit meer 'het heerst hè?' zeggen

Kap er mee! Dit is waarom:

1) Het is bemoeizuchtig

Het is erg brutaal om een ongevraagde reactie te geven op iemands kuch of nies die verder reikt dan een simpele 'gezondheid'. Het feit dat je iemand 'een goede gezondheid' toewenst is al best bemoeizuchtig (ik bepaal graag zélf of ik gezond wil zijn), maar het grenst tenminste nog aan lieve bedoelingen. 'Het heerst hè' roepen staat in principe gelijk aan het benoemen van jezelf tot arts of viroloog. Daarnaast ben je ongevraagd aan het pochen met je kennis over deze specifieke griepepidemie. Jij lijkt echt alles te weten hè? Weet je toevallig ook hoeveel slachtoffers zijn gevallen? En of het einde al in zicht is? Is de bron al gevonden? Of een vaccin?

Zolang je geen antwoord kan geven op dit soort essentiële vragen moet je misschien even een stoel pakken, heel rustig gaan zitten en je muiltje sluiten wanneer er wordt gehoest in je buurt. Het kan namelijk ook heel erg goed dat die oude hoestende vrouw bij de bakker een terminale ziekte heeft. Besef eens hoe schuldig jij je gaat voelen als je iemands COPD zojuist tot een 'heersend griepje' hebt gebagatelliseerd. Hoe voel jij je als deze rochelende vrouw morgen dood is? Nou?

2) Het is heel vaak niet eens waar

Hallo, misschien had ik wel gewoon een vriendelijke huismijt in mijn neus en moest ik daarom een klein niesje laten? Waarom moet je dan meteen over virussen komen beginnen? En waar staat dan dat we onder aanval van een virus zijn? Nogmaals, niemand zit te wachten op jouw deskundigheid. En als we sensationeel giswerk over de staat van onze volksgezondheid willen horen, lezen we wel zo'n louche onderzoekje op Nu.nl.

Dus, alsjeblieft, hou op met het forceren van smalltalk door het delen van valse informatie. Je kan het toch ook gewoon over Wie Is De Mol?, ouderenzorg of een ander saai onderwerp hebben?

####3) Je scheert zo elk kuchje en niesje over één kam Niks klinkt zo denigrerend als 'het heerst hè' wanneer je je net ziek hebt gemeld. Zeg gewoon dat je hoopt dat ik er snel weer bovenop kom in plaats van op te noemen welke vage kennisjes van jou ook buikgriep hebben deze week! Waarom willen mensen toch zo graag dat je je absoluut níet speciaal voelt? Wie zegt dat ik niet gewoon een hele heftige diarree heb omdat ik gisteren een flinke, rottende vis bij de Chinees heb gegeten?

Door voortdurend te zeggen dat er van alles heerst ben je eigenlijk de hele tijd hele serieuze kwalen aan het wegwuiven. "Oh het is niet erg hoor, vier vrienden van mij werden vanochtend ook wakker van een plas diarree op hun bed, het heerst." Waarom is mijn diarree niet speciaal?! Waarom wil je andermans ziekte zo graag afdoen als doorsnee en normaal? Wij zijn meer waard dan dit.