Op deze plekken was het deze week ook gruwelijk heet

Wat een hitte in ons kikkerlandje. Op deze plekken in de wereld waren mensen ook aan het puffen.

In de Sudanese provincie Darfur steeg het kwik gisteren naar 39 graden. Airco is bij dit soort temperaturen essentieel, maar was ook gisteren weer in geen velden of wegen te bekennen in deze regio. Mensen zochten daarom verkoeling in de schaduw, terwijl ze zwetend tegen elkaar klaagden. Sterkte, inwoners van Darfur, en drink voldoende water!

Ook in Jemen was het deze week puffen geblazen, het werd bijna 40 graden in grote delen van het land. Veel mensen zaten op het heetst van de dag even voor een open koelkast terwijl ze ondertussen klaagden over de hitte via social media. We hopen dat het snel weer wat koeler wordt daar, want dit is zo vervelend.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul werd het woensdag en donderdag ruim 35 graden, zonder een zuchtje wind. Mensen klaagden steen en been over de zinderende hitte, maar het hielp niets. Morgen wordt het zelfs 37 graden. Ons advies voor de Afghanen is om een verkoelend waterijsje te eten, in de tuin te gaan liggen onder de parasol en het gewoon maar te laten gebeuren totdat het weer wat draaglijker wordt. Dit is geen pretje.

Net als wij hadden ook onze Belgische vrienden last van de hitte. 38 graden, dat is ongehoord. Kreunend, steunend en klagend trokken onze zuiderburen massaal naar de kust. Groot gelijk jongens, dat gaan wij ook doen. Veel plezier, en laten we hopen dat deze humanitaire ramp snel overwaait!