Deze mensen verdienen de titel HELD! wél

Het woord held wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Een collega vult de koffiefilters bij: HELD! Iemand heeft een berenpak aan en post er een foto van op Facebook: HELD! Voordat er een dag komt dat ik mijn plant water geef en mijn moeder me opbelt om me een HELD! te noemen zijn hier wat voorbeelden van mensen die de titel wel verdienen.

Moeder Theresa

Toen Moeder Theresa nog op kamers zat in Calcutta had ze op dinsdag een keer de afwas gedaan terwijl het de beurt was van een van haar huisgenoten. Ze wilde niet dat er muizen op af kwamen. Wat een HELD!

Nelson Mandela

Nelson heeft tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland maandenlang bij de gevangenisdirectie gezeurd om van vrijdag ‘frietdag’ te maken. Dat is uiteindelijk gelukt, tot grote vreugde van de andere criminelen. HELD!

Miep Gies

Ondanks dat Miep haar handen vol had aan het verschuilen van een groep Joden in een achterhuis tijdens een oorlog, was ze niet te beroerd om de trui van een buurvrouw terug te brengen die bij haar thuis was blijven slingeren. Te gek! HELD!

Dalai Lama

Meneer Lama gaf vorig jaar op zijn hoofdkantoor in Tibet een klap op een kapotte printer en kreeg hem zo weer aan de praat. Waar zie je dat nog? HELD!

Ghandi

Ghandi deelde op een treinreis van India naar Nepal een hele rol Maria-biscuits en blikjes cassis uit aan vijf passagiers die ook in de eerste klas zaten. Dat had deze held niet hoeven doen! Wat een heldendaad! HELD!