Dit zijn de 10 types die je terugvindt op iedere groepsfoto

Beeld: Nathan Stuger

Je staat op een simpel rave'je te flaneren doen op Sluwe Vos, Benny Rodrigues of Nick & Simon, tot er wordt besloten dat het de hoogste tijd is voor een groepsfoto. Er worden drie iPhones in de handen van een onschuldige omstander geduwd waarna iedereen zich snel in een vertrouwde positie wurmt. Waarom zijn we toch altijd zo onorigineel op groepsfoto's?

Dit zijn de types die je op letterlijk iedere groepsfoto ziet terugkomen.

1. De sigaretverstopper
Deze brave jongen krijgt zijn rijbewijs niet als zijn ouders erachter komen dat 'ie makkelijk anderhalf pakje Marlboro Gold wegpaft in 20 minuten. Daarom houdt hij krampachtig zijn sigaret achter zijn rug, terwijl hij per ongeluk een gat in het kruis van degene achter hem brandt.

2. De wegkijker
Dit is zo'n persoon binnen je vriendengroep die dingen altijd pas laat begrijpt. Hij is sloom van begrip en kijkt vaak letterlijk de verkeerde kant op. Achteraf komt hij met 'Huh, werd er foto gemaakt?' of 'Oh, was dit nou pep of keta?'.

3. De bidder
Deze persoon denkt dat hij de 'coole' van de groep is. In zijn Anti Social Social Club hoodie wurmt hij zich in een soort verkrampte foetus-houding linksvoor op de vloer. Al hurkend doet hij alsof hij een boeddhistisch gebed gaat doen. Hij heeft geen idee wat het allemaal inhoudt, maar hij ziet het de hypebeasts op Instagram ook doen en aangezien hij zelf nul identiteit heeft, neemt hij dit klakkeloos over.

4. De lifter
Deze eenvoudige jongen kleurt al z'n hele leven compleet binnen de lijntjes. Zodra er een camera op hem gericht wordt, steekt hij bescheiden zijn duim omhoog. Hij houdt, naar eigen zeggen, van 'lekker gek doen'. Zo kan hij wel eens op een terras dreigen dat hij de rekening echt niet gaat betalen als de service kut blijft, om het vervolgens toch gewoon te doen en zelfs nog een compliment over z'n aangebrande tosti te geven. Wat een rebel! Bij de mededeling dat de groepsfoto gemaakt gaat worden, slaat zijn hersenactiviteit op tilt en is het enige wat hij zich nog kan bedenken het maken van dit simpele en domme handgebaar. Hij kraamt er hoogstwaarschijnlijk nog iets uit in de trant van: 'Kaaaas'.

5. De circus freak
Tussen de normalo's zit altijd wel zo'n gekke turnster in een sportlegging die 24/7 haar best doet om zich te onderscheiden van de rest. Deze aandachtsclown zal bijvoorbeeld proberen om haar been in haar nek te leggen terwijl ze de Macarena danst, in haar geruite Zipper-blousje. Of ze gaat in een split liggen, om te laten zien hoe lenig ze is. Dat haar kut dan rust op een paar glasscherven en een geplet bierblik laat haar koud.

6. De wijzer
Deze persoon ziet zichzelf als slachtoffer van ieder conflict. Hij is te lui om zelf dingen te ondernemen en is net zo onuitgesproken als iedere collectie van BALR. ooit. Al zijn relaties mislukken door zijn destructieve gedrag waardoor hij genoodzaakt is misbruik te maken van infantiele Coolcat tienermeisjes die rondlopen op het feest. Hij wijst, op elke foto die er van hem bestaat, naar zijn vrienden of naar zichzelf. Het kan ook zijn dat zijn wijsvinger gericht is naar de camera, waarmee hij de kijker lokt naar zijn lege treurige gezichtsuitdrukking.

7. De vredestichter
De vrouwelijke peacer is fan van Japan en houdt vaak het peace-teken vaak voor een puist, óf voor het lelijkste deel van haar gezicht. Zodra zij deze trend uit 1973 even niet kan gebruiken omdat ze bijvoorbeeld twee peperdure baco's vast moet houden, valt er een loodzware deken van onzekerheid over haar heen. Deze mensen zijn trouwens nooit écht voor wereldvrede.

8. Doornroosje
Om totaal onbekende redenen is er altijd wel één iemand uit de groep die besluit dat de groepsfoto hét uitgelezen moment is om even de oogjes te sluiten. Deze persoon doet dit bijvoorbeeld omdat 'ie teringhard gaat van de net gepopte Hello Kitty's. Maar het kan ook zijn dat deze persoon een acute Pfeiffer-aanval heeft opgelopen na het tongen van een onbekende, linksvoor bij het podium.

9. Het middelvinger-mietje
Het vieze middelvingertje zie je het vaakst opdoemen bij de luie rebel die zich nooit een houding weet te geven. Hij acteert meestal dat hij schijt heeft aan iedereen maar vraagt na iedere geposte Instagram-foto in de groepsapp of iedereen 'm even kan liken. Hij zegt ook vaak zin te hebben om een agent in elkaar te trimmen, maar als hij dan gepakt wordt voor wildplassen zet hij een kinderstemmetje op en zegt: ''Sorry heer agent, sorry, sorry''.

10. De fotobomber
Dit zijn vaak Italiaanse en Britse toeristen die retestoned zijn en zo'n Amsterdam-muts dragen. Ze gaan voor de groep staan met hun armen wijd terwijl ze in gebrekkig Nederlands 'Hoerenoike!' schreeuwen.

VIND JE OOK LEUK:
Waarom is het zo lastig om je in te houden als je een lelijke baby ziet?