Wie is toch die semi-progressieve meid die GroenLinks stemt en geen allochtonen kent?

Beeld: Hanna Whittle

De optimistische Hollandse meid die op GroenLinks stemt, heeft het beste voor met de wereld, maar geen zin in gedoe. Daarom is ze nooit fysiek aanwezig bij een demonstratie tegen racisme, maar staat ze wél op attending bij het Facebook-event. De enige niet-witte persoon in haar leven is Olivia Pope uit Scandal die na zeven seizoenen toch een beetje voelt als hartsvriendin. En in tegenstelling tot half Nederland heeft ze écht niks tegen Marokkanen, zolang ze maar niet naast haar komen zitten in de tram.

Maak kennis met het best wel progressieve en enigszins duurzame meisje dat op GroenLinks stemt, maar echt niet zo perfect is als ze je wil doen geloven.

Ze begint elke dag met een kopje groene thee en welgemeende excuses voor haar huidskleur

Ze voelt zich 24/7 schuldig voor haar zorgeloze witte bestaan. De laatste keer dat zij benadeeld werd door het systeem was toen haar fiets na een meetup van Jesse Klaver in theater Kikker door de gemeente wel 200 meter (!) was verplaatst. Eigenlijk wil ze ook gewoon een keertje gediscrimineerd worden, omdat ze zichzelf nu helaas nooit op de voorgrond kan plaatsen als het weer eens over racisme gaat.

Gelukkig heeft ze wel dat ene voorbeeld van die ene keer in 2009 toen ze geweigerd werd bij Tivoli: 'Ok, ik stond stijf van de pillen, maar ik weet nu eindelijk precies hoe een afgewezen etnische minderheid zich moet voelen. En toen ik aangifte ging doen bij de politie keken ze me aan alsof ik gek was. Over etnisch profileren gesproken!'

Ze heeft een hart net zo groot als haar CO2-uitstoot

Na het zien van de confronterende docu Cowspiracy over de impact van de veehouderij op het milieu is ze helemaal om. Ze eet niet langer zeven, maar slechts zes dagen in de week slavinkjes of tilapia. Ze is gestopt met de douche een kwartier warm laten worden voor ze er een half uur onder staat. Op haar socials waarschuwt ze vrienden en familie voor de opwarming van de aarde door teveel CO2-uitstoot: 'Mensen, wordt toch wakker voor het te laat is. Er is geen plan B, want er is geen planeet B!' Bijvoorbeeld vlak voor ze naar Hong Kong vliegt. Haar zesde vliegvakantie dit jaar.

Ze probeert elke moslima met hoofddoek te forceren tot een levenslange vriendschap

Zodra ze een moslima met hoofddoek spot, gaan alle alarmbellen af. Ze moet en zal bff's worden en streept daar met liefde één van haar jeugdvriendinnen Hester, Marieke of Carlijn voor weg. Dit levert soms bizarre situaties op. Zoals die keer dat ze aanbood haar nieuwe collega Nouhaila taalles te geven zodat zij zich maximaal kan ontplooien in dit land. Nouhaila is cum laude afgestudeerd in rechten en is gewoon geboren in Gouda. Of dat pijnlijke moment waarop ze Laila, een nietsvermoedende caissière bij de AH, een folder van een blijf-van-mijn-lijf-huis toeschoof voor het geval ze misschien een agressieve broer had.

Ze zamelt kleding in voor vluchtelingen, maar wie helpt haar eigenlijk met haar garderobe?

De groene, linkse meid stapt door het leven op pittige laarsjes waar ze ieder first world problem mee te lijf gaat, een casual spijkerbroek voor bij workshops als 'Hoe voorkom ik een burn-out tijdens een racismedebat?' en een excentriek fairtrade kettinkje of oorbellen in de vorm van een parkiet of vis. Zo nu en dan duikt ze in haar kast op zoek naar kleding om te doneren aan een nabijgelegen azc. Daar vindt ze altijd genoeg items, gemaakt door onderbetaalde kinderen in levensgevaarlijke textielfabrieken in Bangladesh, om uit te kiezen. Of er ooit daadwerkelijk een vluchteling is gesignaleerd in haar kleren is onbekend. Wel zag ze tijdens haar vorige bezoek aan datzelfde azc dat haar halve gedoneerde garderobe als poetslap of dweil werd gebruikt in het toiletgedeelte.