Dit is de Graaivrouw, een vrouw die overal een slaatje uit probeert te slaan

De graaivrouw is een blanke vrouw tussen de 35 en 65 die overal en altijd ergens een slaatje uit probeert te slaan, ondanks het feit dat ze genoeg geld te besteden heeft. Ze is een veel voorkomend karakter in de Nederlandse samenleving, maar er is nog maar weinig over haar gedocumenteerd. Het is dus hoog tijd om te beschrijven wie de graaivrouw is.

Wat zijn persoonlijke kenmerken van de graaivrouw?

De graaivrouw kickt op aanbiedingen, op discussies voeren met de KPN-klantenservice om er vijf euro korting op jaarbasis uit te slepen, en op schaamteloos stennis schoppen in restaurants in de hoop op een gratis toetje. Ze werkt niet of parttime, haar man is de kostwinner, en ze heeft dus genoeg tijd om alle reclamefoldertjes kwijlend uit te pluizen. Ze heeft een paar kinderen, maar die zijn niet half zo belangrijk als een volle spaarkaart voor een extra zak potgrond van het plaatselijke tuincentrum, ook al bestaat haar tuin alleen uit grijze stoeptegels. ’s Avonds kijkt ze Kassa! en GTST. Tijdens het reclameblok rookt ze haastig een sigaretje in de tuin.

Waar kom je de graaivrouw tegen?

Eens per jaar gaat ze met een geleend aanhangwagentje naar de Huishoudbeurs. De rest van het jaar vind je haar klagend tegen de manager van een McDonald’s-filiaal als ze niet wil betalen voor het Happy Meal van haar (klein)dochter omdat er hetzelfde kutpoppetje bij zit als de vorige keer. Of net na de kassa van de supermarkt, waar ze na het afrekenen van drie bananen haar leesbril opzet om op het bonnetje te checken of de caissière de 35%-kortingssticker wel heeft gezien. Je vindt haar ook in de digitale wereld, als ze een groepswhatsapp begint om te vragen of iedereen zegeltjes van de benzinepomp voor haar wil sparen. Of in de slaapkamer, masturberend op de Jumbo-reclame die haar vertelt dat je je geld terugkrijgt als hetzelfde product ergens anders goedkoper is.

Hoe ziet de graaivrouw eruit?

De graaivrouw heeft een kort kapsel, eventueel met highlights, en met diverse haarproducten erin van een huismerk. Vaak is het in de nek opgeschoren en vooraan wat langer, zodat ze de lok venijnig uit haar gezicht kan zwiepen terwijl ze probeert af te dingen in de C&A, wijzend op een gaatje in een kledingstuk dat ze zojuist zelf heeft gemaakt. Ze heeft een donkerblauwe strakke spijkerbroek aan met daar overheen kniehoge zwarte laarzen van nepleer. Zonder hak, zodat ze zich haastig kan verplaatsen van een mid-season sale naar de gratis minizakjes Autodrop die verderop in de winkelstraat worden uitgedeeld.

Hoe vult de graaivrouw haar dag als ze niet aan het graaien is?

Als ze jonge kinderen heeft, is ze de nachtmerrie van elke leraar. Bij een slecht rapport gaat ze diezelfde dag nog op hoge poten naar de schoolleiding om te verkondigen dat haar kind hoogbegaafd is en zich daarom verveelt in de les. Ze heeft niet echt vriendinnen. Soms gaat ze op de koffie bij een buurvrouw om te klagen over de 2-schuursponsjes-voor-de-prijs-van-1-actie waar ze pas achter kwam toen de Blokker bijna ging sluiten, en de belachelijk hoge boete die ze kreeg toen ze met 90 door de bebouwde kom reed om toch nog op tijd te zijn. Ze kookt simpel, en als de Knorr Wereldgerechten in de aanbieding zijn dan staat er tot aan de Kerst smaakloze Beef Shanghai op tafel. De graaivrouw heeft een man die haar altijd gelijk geeft omdat hij al een paar decennia lang geen puf meer heeft om haar tegen te spreken over welk onderwerp dan ook. Ze neuken op zondag, net voordat ze met het hele gezin haar ouders bezoeken in het bejaardentehuis om de erfenis veilig te stellen.

Hopelijk weet je nu wat meer over de graaivrouw. Ken jij een graaivrouw? Tag haar in de comments!