Laten we eerlijk zijn: iemand ghosten is gewoon fucking effectief

Beeld: Hanna Whittle

Wat in het begin een prima Tinder-fling lijkt, valt vaak enorm tegen. Je appt wat over en weer over wat je studeert, spreekt een keer af, neukt elkaar een avondje suf en komt erachter dat enige vorm van aantrekkingskracht totaal ontbreekt. Helaas zit deze persoon wel helemaal klaar voor een langdurige, serieuze relatie. Wat je dan het best kunt doen is stilletjes uit het leven van diegene verdwijnen. En hoe kan je dit beter doen door niks meer van je te laten horen. Let's ghost!

Dit doe je natuurlijk niet als je relatie na vijf jaar voortkabbelen onhoudbaar blijkt omdat je schat van een vriendin liever paardrijdt dan dat ze jouw berijdt. Maar ghosting krijgt onterecht de veroordeling een respectloze manier te zijn om contact te verbreken. Terwijl het juist een prima oplossing is. Dit is waarom:

Je ontloopt onnodige confrontaties

Met al die datingapps op je mobiel heb je extreem veel lijntjes uitstaan. Daarom is het ook totaal onrealistisch om met elk van deze 61 daily matches waar je ooit een keer één kop koffie mee hebt gedronken een emotioneel uitputtend afscheidsgesprek te voeren. Op de lange termijn kwets je niemand en verdwijn je gewoon in alle stilte uit zijn of haar leven. Dus je stopt met reageren op de eindeloze stroom aan 'moest echt ff aan je denken!', vijf keer 'hey' binnen drie dagen of archiveert het hele chatgesprek gewoon. Chill toch? Zo hoef je nergens op te reageren en de ander ziet dat je er niks mee doet. Je bezorgt iemand maximaal een middagje hartenpijn. Waar hij zo weer overheen is als 'ie ff een uur lang vol overgave naar rechts swipet op Tinder. Prima!

Je bespaart iemand de pijnlijke waarheid

Als je eerlijk bent en zegt: 'sorry maar ik denk niet dat het iets gaat worden tussen ons', kun je een waarom verwachten. Geef je aan 'niks vasts te zoeken' dan gelooft niemand dat. En meestal vind je gewoon dat je road-to-nowhere-date naar oud zweet ruikt, een saaie baan heeft, niks boeiends vertelt of lelijk is. Het maakt dus niet uit wat je zegt, uiteindelijk voelt de ander zich toch wel kut. Iemand die daar volwassen mee omgaat en droogjes 'thanks voor deze opbouwende kritiek! Ga er meteen mee aan de slag man!', op reageert bestaat niet. Het is sowieso waanzin om te denken dat je een vriendschap kan aangaan met iemand waarmee je na een paar Tripel Karmeliet even snel hebt gewipt. Ze gaat je sowieso haten en hoeft je nooit meer te spreken, hoe je het ook afkapt.

Je doet de ander én jezelf een plezier

Fuck dat gedoe met een poeslieve aanpak. Denk juist ff aan jezelf. Je houdt juist rekening met iemands gevoelens (die je amper kent) door het op deze manier af te kappen. Je hoeft tegen niemand die je na een paar kwartier koffie drinken kent, verantwoording af te leggen. In het begin voelt ghosting misschien als de lulligste optie ooit, maar op de langere termijn is het voor beide partijen juist het allermakkelijkst. Besef ook hoeveel potentiële nieuwe fuckbuddy's jij in al die gewonnen tijd had kunnen ontmoeten. Ghosten is gewoon superefficiënt!