Gezondheid zeggen nadat iemand niest hoeft ééécht niet

‘Gezondheid’ zeggen na het niezen is een oud, beleefd gebruik waarbij je de niezer laat weten dat je hoopt dat hij niet binnenkort neervalt door - ik noem maar een ziekte - kanker. Het is ook een irritant en volkomen overbodig gebruik dat om onderstaande redenen beter zo snel mogelijk afgeschaft kan worden.

1. Het is overbodig gebruik van je stem

Als de niezer en jij elkaar aardig vinden, dan wensen jullie elkaar automatisch gezondheid toe. ‘Gezondheid’ zeggen is dus eigenlijk hetzelfde als: ‘Hey we kennen elkaar al een tijdje en vinden elkaar aardig, maar ik wil toch even zeggen dat ik jouw nies heb geobserveerd en dat ik je de dood niet toewens!’ Wanneer je de niezer niet aardig vindt, dan geef je waarschijnlijk geen fluit om zijn fysieke gesteldheid en hoef je hem daarom geen gezondheid toe te wensen. In beide gevallen is het dus volkomen overbodig om het te zeggen en kun jij je mond gewoon dichthouden.

2. Het is irritant voor andere mensen in de omgeving

Vooral in een ruimte met meerdere mensen is het irritant. De niezer verstoort de rust of het gesprek al met zijn genies, en daarna doe jij het nog een keer. Wil jij echt die telefoon zijn die voor de tweede keer rinkelt nadat iedereen al binnensmonds gescholden heeft omdat hij de eerste keer niet werd opgenomen? Doe iedereen een plezier: vermijd een dubbele verstoring van de situatie en slik je gezondheidswens lekker in.

3. Je dwingt de niezer om jou aandacht te geven (en dat wil hij niet)

Mijn gezicht en handen zitten onder het snot. Terwijl ik ergens een verwarming probeer te vinden om de groene smurrie aan af te smeren dwing je me een ‘dankjewel’ jouw richting op te kermen wanneer je ‘gezondheid’ zegt. Dit is irritant, want als ik mijn mond beweeg druipt er snot van mijn kin. Laat me daarom met rust. Ah, kijk aan, daar hangt een onbewaakte jas over een stoel!

Lees ook: Doei zeggen als je een feestje verlaat hoeft ééécht niet