Waarom haten we elkaar, als we met z’n allen Emile Ratelband kunnen haten?

Tjongejonge, wat hebben we toch een hekel aan elkaar de laatste tijd! Moslims vs. niet-moslims, Zwarte Piet-haters vs. –voorstanders, vluchtelingen vs. omwonenden van een AZC, het gaat maar door. En de mensen die geen hekel aan iemand hebben, hebben een hekel aan het feit dat we een hekel aan elkaar hebben. De oplossing voor al deze haat is een gemeenschappelijke vijand, want als iedereen zijn woede op dezelfde persoon richt werkt dat verbroederend. Iemand die zeer geschikt is om deze rol op zich te nemen is Emile Ratelband. Dit is waarom.

Emile verwerkt dingen snel

Ons land puilt uit van mensen die het met gemak tot gemeenschappelijke vijand kunnen schoppen, maar de reden dat juist Emile de uitverkorene is -en niet Jan Roos of de gehele cast van De Lama’s-, is dat Emile de vervelende dingen in het leven heel snel verwerkt. In mei van dit jaar overleed Emile’s vriendin Gitta plotseling. Twee weken later zei hij dat hij “eigenlijk al weer over de dood van Gitta heen was.” Wie doet hem dat na bij het overlijden van een geliefde? Het duurt daarom waarschijnlijk een minuut of twaalf voordat hij heeft verwerkt dat hij ’s lands gemeenschappelijke vijand is. Een klein offer om heel Nederland weer door één deur te kunnen laten gaan.

Emile is vreselijk irritant

Je voelde hem misschien al aankomen, maar een andere reden waarom Emile perfect zou zijn als gemeenschappelijke vijand is de irritatie die hij bij zo ongeveer honderd procent van de Nederlanders opwekt. Syrische asielzoekers en mensen als de Dikke BMW-mevrouw zouden samen een Tsjakka!-seminar van Emile bij kunnen wonen en na afloop gezellig samen hun afgunst kunnen uiten in de touringcar terug naar Oranje.

“Waarom was die man zo aan het schreeuwen in mij oor? Waarom zo’n persoonlijkheid?”

“وأنا أتفق ، يا له من رجل رهيب"

“Hey jullie zijn eigenlijk best normaal, blijf anders wat langer logeren in dat vakantiepark!”

“شكرا ولكنك لاتزالين عاهرة"

Emile is het al gewend

Lopen, eten, poepen, gehekeld worden. Zomaar wat dingen die al jarenlang dagelijks voorkomen in het leven van Emile Ratelband. Het zou rauw op het dak van bijvoorbeeld Chantal Janzen vallen als ze opeens uitgeroepen wordt tot gemeenschappelijke vijand, want ze is helemaal niet gewend dat mensen een hekel aan haar hebben. Bij Emile is dat anders. Heel veel mensen uit diverse lagen van onze bevolking hebben al heel lang een hekel aan hem. De titel gemeenschappelijke vijand is voor hem slechts een formaliteit. In de praktijk verandert er weinig in zijn leven, terwijl Nederland het vredigste land ter wereld wordt en we nooit meer bang hoeven te zijn voor burgeroorlogen, uit de hand gelopen Zwarte Piet-demonstraties of pedo's. Oké, nog steeds wel voor pedo's, maar voor de rest niet. Allemaal dankzij <3 Emile <3!