Mensen die aan het gangpad blijven zitten en niet doorschuiven in het OV: niemand mag jullie!

Beeld: Hanna Whittle

Iedereen kent ze, niemand mag ze: de mensen die pertinent aan het gangpad willen én blijven zitten, terwijl ze ook zouden kunnen doorschuiven naar het raam.

Bekijk hieronder de drie manieren waarop gangpadzitters ons kapot proberen te maken:

1) De gangpadzitter dwingt anderen tot contact waar 'ie juist niet op zit te wachten

Hebben deze mensen in een vochtige grot of Drenthe geleefd de afgelopen eeuw? Iedereen weet dat je in het OV niet met vreemden praat. Maar met dit brutale zitgedrag zorgen gangpadzitters ervoor dat anderen wel met ze MOETEN praten voor ze zelf ook kunnen zitten. Zó dubbel! Terwijl ze met het kiezen van de plek aan het gangpad juist zeggen 'Ik wil deze tweezitter voor mezelf houden, maak alsjeblieft geen contact met mij, gore onderdanen in jullie schimmelige Beversport-regenjacks'. En tegelijkertijd dwingen ze die gore onderdanen om zich nederig op te stellen en 'Sorry mevrouw, is die plek vrij?' te vragen. De gangpadzitter is een schizofrene snob die best geniet van die aandacht en heeft dezelfde megalomane trekjes die dictators als Hitler, Stalin en Kim-Lian van der Meij destijds ook hadden.

2) De gangpadzitter dwingt anderen om te blijven staan

De gangpadzitter vormt ook een probleem voor de mensen die zichzelf nog liever met hun 4 volle boodschappentassen voor een voorbij denderende streekbus werpen, dan dat ze moeite moeten doen voor een zitplaats. Deze mensen hebben namelijk geen tijd voor bullshit. Ze zijn net wakker of hebben een zware werkdag achter de rug en willen gewoon zonder kleerscheuren van A naar B komen. Dus blijven ze maar staan, krijgen ze zure benen, een sluimerende hernia en worden hun arme partners weer gedwongen om ze 's avonds een intensieve kuitmassage te geven terwijl ze naar hun stelselmatige geklaag over het OV moeten luisteren. Alleen maar omdat de gangpadzitter niet wilde opschuiven.

3) De gangpadzitter geeft ons 'n minderwaardigheidscomplex

Voor de gangpadzitter gelden geen sociale regels. Hij staat boven dit soort ongeschreven wetten. De gangpadzitter staat gewoon stil aan de linkerkant van de roltrap, omdat hij vindt dat hij dat recht heeft. De gangpadzitter zal ook voortdurend links blijven rijden op de snelweg, op z'n eigen tempo; omdat hij vindt dat hij daar recht op heeft. De gangpadzitter zal altijd de laatste bitterbal uit de schaal opeten, zonder te vragen of iemand anders nog wilt. Gewoon, omdat hij vindt dat hij daar recht op heeft. Hij zal altijd proberen om elke situatie naar zijn hand te zetten. En als je het daar niet mee eens bent, doet 'ie gewoon of 'ie je niet hoort, ziet of verstaat terwijl z'n blik vastgenageld zit aan het smartphonescherm waar hij duidelijk aan het verliezen is met Clash of Clans.

De gangpadzitter heeft namelijk schijt aan andere mensen, omdat hij vindt dat hij daar recht op heeft.